Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας, μόλις έγινε γνωστό ότι προκάλεσε θανατηφόρο ατύχημα.
Ο Κινέζος υπουργός κάλεσε τους εκπροσώπους 60 αυτοκινητοβιομηχανιών και τους ενημέρωσε για τις αποφάσεις που έλαβε και αφορούν στην απαγόρευση των κατασκευαστών και των εμπόρων τους να χρησιμοποιούν τις φράσεις «ευφυής οδήγηση» και «αυτόνομη οδήγηση» όταν διαφημίζουν λειτουργίες συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης. Επίσης, οι κατασκευαστές δεν θα επιτρέπεται πλέον να διεξάγουν δημόσιες δοκιμές, παρά μόνο σε κλειστούς χώρους (πίστες).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το κινεζικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής (MIIT) πραγματοποίησε μια ακόμη κλειστή συνάντηση με 20 εταιρείες όπου και ανακοίνωσε αυστηρότερους κανόνες για την εισαγωγή και την εμπορία του λογισμικού συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι λειτουργίες των «έξυπνων» αυτοκινήτων χρησιμεύουν όλο και περισσότερο ως εργαλείο μάρκετινγκ στην άκρως ανταγωνιστική κινεζική αγορά οχημάτων.
Η Κίνα θέλει, επίσης, να ρυθμίσει με σαφή όρια την ορολογία μάρκετινγκ. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση όρων όπως «αυτόνομη οδήγηση», «αυτοματοποιημένη οδήγηση», «ευφυής οδήγηση» ή «προηγμένη ευφυής οδήγηση» σε οποιοδήποτε προωθητικό υλικό μάρκετινγκ. Αντ' αυτού, πρέπει να χρησιμοποιούν τον ακριβή όρο «υποβοηθούμενη οδήγηση Επιπέδου...». (και στη συνέχεια τον αντίστοιχο αριθμό από το 1-5, όπως τα Level SAE που περιγράφουν την ικανότητα ενός οχήματος για αυτόνομη οδήγηση).
Παρελκυστικός ο όρος «intelligent driving»
Oι ιδιαίτερα δραστήριοι κατασκευαστές στον τομέα αυτό, όπως η Huawei, η Xpeng, η Li Auto και η Nio, κυκλοφορούν και διαθέτουν στην αγορά συνεχώς νέες λειτουργίες. Η τάση αυτή έχει φτάσει ακόμη και στην κατηγορία των πιο φθηνών οχημάτων, κόστους κάτω από 10.000 ευρώ.
Η κινεζική κυβέρνηση θέλει τώρα προφανώς να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τα «έξυπνα» αυτοκίνητα σε διάφορους τομείς, όπως ανέφεραν διάφορα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα τα πρακτικά της συνάντησης και στιγμιότυπα οθόνης της συνάντησης. Για παράδειγμα, η πρακτική των προγραμμάτων δοκιμών beta για «πρωτοπόρους» χρήστες, που είναι συνηθισμένη στον κλάδο, πρόκειται να απαγορευτεί.
Πρόκειται για μια προσέγγιση εμπνευσμένη από τα smartphones, κατά την οποία οι κατασκευαστές αυτοκινήτων «στρατολογούσαν» κάποιους χρήστες για να δοκιμάσουν νέες λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης για να συγκεντρώσουν σχόλια και data. Στο μέλλον, οι δημόσιες δοκιμές θα πρέπει πρώτα να περνούν από τα επίσημα κανάλια του υπουργείου Μεταφορών. Επομένως, οι κατασκευαστές θα είναι υποχρεωμένοι να διεξάγουν επαρκείς δικές τους δοκιμές και να αποκτούν έγκριση από τις αρχές πριν από την εισαγωγή των συστημάτων τους. Επιπλέον, «τα όρια του συστήματος λειτουργιών και των μέτρων ασφαλείας πρέπει να αποσαφηνιστούν».