Τροχοί & TIR

Απεργία ΣΑΤΑ, συνέλευση και πορεία προς το υπουργείο

Τα αιτήματά του
Πέμπτη 08/02/2024 - 09:45
Κοινοποίηση στα Social Media

Κατηγορώντας την κυβέρνηση για αδιαφορία απέναντι στα αιτήματα των ιδιοκτητών ταξί, το ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής) εξήγγειλε 48ωρη απεργία στις 27 & 28 Φεβρουαρίου 2024 και γενική συνέλευση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου (11.00 π.μ.) στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.

Στη σχετική ανακοίνωση, το ΣΑΤΑ κατηγοριοποιεί και παραθέτει τα αιτήματά του που είναι:

- Ελεύθερη διέλευση στις λεωφορειολωρίδες για τα έμφορτα ταξί.

- Θέλουμε απάντηση από την Κυβέρνηση, γιατί αφήνει παράνομες εφαρμογές που χρησιμοποιούν είτε ταξί είτε Ε.Ι.Χ να μην πληρώνουν κανένα φόρο, να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, αφήνοντας στους νόμιμους επαγγελματίες αυτοκινητιστές μόνο φορολογικά βάρη.

- Αναπροσαρμογή προκαθορισμένης τιμής για τη διαδρομή Αεροδρόμιο Αθηνών – Κέντρο πόλης από 40 ευρώ σε 45 ευρώ (τιμολόγιο 1) και από 55 ευρώ σε 60 ευρώ (τιμολόγιο 2).

- Μόνιμη παραμονή του συντελεστή Φ.Π.Α στις υπηρεσίες ταξί στο 13%.

- Άρση της υποχρεωτικότητας ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων Ταξί μόνο μηδενικών ρύπων από το 2026. Η πρόταση του ΣΑΤΑ είναι να μετατεθεί αυτή η υποχρέωση για το 2035.

- Νομοθετική ρύθμιση για την ειδική άδεια και αναπροσαρμογή ποινολογίου.

Με τη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το κώλυμα χορήγησης ή ανανέωσης της ειδικής άδειας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, όταν από το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου δικαστικής χρήσης για την απόδειξη της συνδρομής της περ. γ’ της παρ.2 του άρθρου 95 του ν.4070/2012 (Α82), προκύπτουν αδικήματα του άρθρου 100 του  ν.4070/2012.

- Σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή των ποινών προτείνουμε:

- Οι παραβάσεις όπως άγρα πελατών, παραβίαση προτεραιότητας σε πιάτσα, υπερχρέωση πελατών, αλλαγές νομισμάτων, να μεταφερθούν στην κατηγορία των ποινών υψηλής αξιολόγησης με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ και αφαίρεση ειδικής άδειας.

- Επανεξέταση και ψηφιοποίηση των ειδικών αδειών.

- Σωστή εφαρμογή της ψηφιακής πλατφόρμας για τις συμβάσεις των Ε.Ι.Χ. και δημιουργία μητρώου για τα ενοικιαζόμενα με οδηγό. Αύξηση της ελάχιστης τιμής σύμβασης των Ε.Ι.Χ κατά 33%.

- Ξεκάθαρος και χωρίς γκρίζες ζώνες διαχωρισμός των υπηρεσιών που παρέχει το Ταξί και το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό. Αστική μεταφορά κάνουν μόνο τα ταξί. Με το ταξί ο επιβάτης κάνει αστική μεταφορά. Με το Ε.Ι.Χ αγοράζει χρόνο για τη μετακίνησή του. Η μεταφορά από ένα σημείο Α προς ένα σημείο Β είναι έργο που ανήκει στο ταξί. Καμία ανοχή σε παρερμηνείες σαν αυτές που επιχείρησε ο πρώην υφυπουργός Μιχάλης Παπαδόπουλος για να ευνοήσει τα ενοικιαζόμενα με οδηγό.

- Άμεση εφαρμογή της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών (Παπανάτσιου) για την είσπραξη του κομίστρου.

- Απαλλαγή ή μείωση ΦΠΑ για την αγορά επαγγελματικού αυτοκινήτου που ταξινομείται ως ΕΔΧ Ταξί.

- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

- Επιδοτήσεις για την αγορά όλων των τύπων αυτοκινήτων που ταξινομούνται ως ταξί ή αύξηση στο όριο ηλικίας χαρακτηρισμού μεταχειρισμένου αυτοκινήτου ως ΕΔΧ από τα πέντε (5) στα οχτώ (8) έτη.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ αναφέρει ότι εκτός από τη Γενική Συνέλευση για την εναρμόνιση του καταστατικού με όσα ορίζει η νομοθεσία, προγραμματίζει συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Μεταφορών.

PreviousNext