Τροχοί & TIR

Προϋπόθεση διατήρησης της ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, θα πρέπει λοιπόν να έχουν εξοφλήσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2023
Πέμπτη 08/02/2024 - 09:32
Κοινοποίηση στα Social Media

Μια νέα υπουργική απόφαση που τις επόμενες ημέρες θα υπογράψει η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου θα προβλέπει ότι προϋπόθεση για να διατηρήσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες την ασφαλιστική ικανότητα  και να έχουν πλήρεις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για το διάστημα από 1ης Μαρτίου 2024 ως 28 Φεβρουαρίου 2025 είναι να έχουν τακτοποιήσει τις εισφορές τους, είτε με εξόφληση είτε με ρύθμιση.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν πληρώσει το σύνολο των εισφορών του 2023, για τον κλάδο σύνταξης και υγείας, ώστε να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και από τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ. 

Τα δυο προηγούμενα έτη ζητήθηκαν μόνον οι εισφορές υγείας (δηλαδή τα 60 με 70 ευρώ της μηνιαίας εισφοράς ασθένειας και όχι το σύνολο των εισφορών), ενώ προς επιπλέον διευκόλυνση δόθηκε ως επιλογή ακόμη και η πληρωμή τους με ρύθμιση, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να ανανεωθεί η ασφάλισή τους.

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, θα πρέπει λοιπόν να έχουν εξοφλήσει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2023 ή να τις εντάξουν σε ρύθμιση ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 που λήγει η ασφαλιστική τους ικανότητα προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν παροχές ασθένειας.

Όσοι δεν καταβάλουν τις εισφορές τους ή όσοι δεν κάνουν ρύθμιση, θα μείνουν χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις, κοινώς δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν σε όλες τις δομές υγείας, παρά μόνον στα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστοι. Οι ασφαλιστικές καλύψεις θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα (μετά την 1η Μαρτίου) εφόσον πληρωθούν ή ρυθμιστούν οι οφειλόμενες εισφορές.

Πάντως, στην αναμενόμενη απόφαση, θα λαμβάνεται μέριμνα για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις για έμμεσα μέλη πρώτου βαθμού, όπως τα τέκνα και ενδεχομένως οι σύζυγοι των επαγγελματιών που δεν θα ανανεώσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις.

PreviousNext