Αποζημίωση ζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί για τη μεταφορά μαθητών. Συγκέντρωση την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Τρί, 02/03/2021 - 11:20

Δίκαιο κρίνουν οι Περιφέρειες της χώρας το αίτημα των ιδιοκτητών ταξί για την αποζημίωσή τους όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών σε περιοχές που τα σχολεία έμειναν τελικά κλειστά λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης της covid-19.

«Συναινούμε στο εν λόγω αίτημα, θεωρούμε ότι είναι δίκαιο το αίτημά τους, καθώς δεν είναι δική τους ευθύνη η μη τέλεση των δρομολογίων», σχολίασε σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, με έγγραφό του προς τον περιφερειάρχη ζητούσε από τον Π. Νίκα να ενεργήσει και να συμβάλει –«και ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ αλλά και λόγω του ειδικού κύρους σας ως περιφερειάρχης»- για την προώθηση προς την κυβέρνηση πρότασης/ εισήγησης σχετικά με την αποζημίωση των επαγγελματιών αυτοκινητιστών όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών.

Σε επιστολή τους και προς το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, η παραπάνω Ομοσπονδία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Από την αρχή της πανδημίας, κατά το προηγούμενο σχολικό έτος (2019-2020), όλες οι σχολικές μονάδες έκλεισαν από τις 11 Μαρτίου 2020, όπου και τον Απρίλιο παρέμειναν κλειστές· επίσης, και κατά ολόκληρο τον μήνα Μάιο όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης παρέμειναν κλειστές και λειτούργησαν για λίγες ημέρες τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Περίπου η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και την τρέχουσα σχολική χρονιά, όπου από τις αρχές του Νοεμβρίου 2020 έκλεισαν και μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν λειτούργησαν ξανά όλες οι σχολικές μονάδες (πλην των ειδικών σχολείων). Περεταίρω, και σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής (Δήμων ή ολόκληρης Περιφερειακής Ενότητας) και τους περιορισμούς που ισχύουν σε αυτές κάθε φορά, παραμένουν κλειστά ορισμένα σχολεία μέχρι και σήμερα. Από την -επιγραμματικώς- προαναφερόμενη κατάσταση, προκύπτει με αδιαμφισβήτητη βεβαιότητα ότι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, εμπλεκόμενοι με το έργο της μεταφοράς μαθητών, έχουν υποστεί εξαιρετική απώλεια εισοδήματος από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα που συνεχίζεται αυτή η περιπέτεια. Οι μέχρι σήμερα καταβληθείσες ενισχύσεις της Πολιτείας δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε στο παραμικρό αυτή την απώλεια. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ζημιάς, σας επισημαίνουμε ότι υπάρχει εταιρεία στην Περιφέρειά μας, όπου από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα, η απώλεια του τζίρου της από τη μη ομαλή λειτουργία των σχολείων και από την -κατά συνέπεια μη εκτέλεση του έργου της μεταφοράς των μαθητών υπολογίζεται περί τις εκατόν τριάντα πέντε χιλιάδες ευρώ (135.000,00 €)· και η ενίσχυση που έχει λάβει η συγκεκριμένη επιχείρηση από την Πολιτεία είναι 800,00 ευρώ (η αποζημίωση ειδικού σκοπού 1) και 2.000,00 ευρώ (η επιστρεπτέα προκαταβολή 4), δηλαδή, συνολικά 2.800,00 ευρώ, εκ των οποίων τα 1000,00 ευρώ προβλέπεται ότι θα επιστραφούν. Βεβαιότατα, αναλόγως, έχουν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα άπαντες οι εμπλεκόμενοι μεταφορείς με το έργο αυτό.

Επίσης, σας επισημαίνουμε το γεγονός ότι ο κλάδος των ιδιοκτητών/ εκμεταλλευτών Ταξί, πέραν της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 1 και των επιστρεπτέων προκαταβολών, δεν έτυχε ουδεμίας εκ των εκτάκτων ενισχύσεων που -δικαίως- δόθηκαν σε άλλους κλάδους των επιβατικών μεταφορών - ιδιοκτητών/ εκμεταλλευτών αυτοκίνητων δημόσιας χρήσης (ΚΤΕΛ - Κ.Τ.Ε.Λ. Α.Ε., επιχειρήσεις Τουριστικών γραφείων και Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.), καθώς και σε άλλους κλάδους (ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., αεροπορικές εταιρείες, κ.ά.) για την τεράστια ζημιά που υπέστησαν από την πανδημία και τη δραστική μείωση του μεταφορικού έργου τους. Η Κυβέρνηση, μέχρι και σήμερα, για λόγους που δεν κατανοούμε, αρνείται να δει και να ενσκήψει με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα στα δίκαια οικονομικά αιτήματα του κλάδου των αυτοκινητιστών Ταξί, μας εξαιρεί από τις έκτακτες ενισχύσεις, καίτοι έχουμε υποστεί την ίδια «κατάρρευση» με τους άλλους κλάδους της επιβατικής μεταφοράς. Προς τούτο, με σχετική απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί, την ερχόμενη Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπροσώπων Σωματείων Ταξί από ολόκληρη τη Χώρα στην Αθήνα, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών».