Τροχοί & TIR

Άρση του μπλόκου Πολωνών οδηγών φορτηγών στα σύνορα με την Ουκρανία

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι Πολωνοί οδηγοί φορτηγών ήραν τον αποκλεισμό σε πέρασμα στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας και ότι τα πρώτα φορτηγά περνού
Δευτέρα 11/12/2023 - 16:37
Κοινοποίηση στα Social Media

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι Πολωνοί οδηγοί φορτηγών ήραν τον αποκλεισμό σε πέρασμα στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας και ότι τα πρώτα φορτηγά περνούν από εκεί κατευθυνόμενα προς την Ουκρανία.

Οι διαδηλώσεις Πολωνών οδηγών ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα κατά των όρων της πρόσβασης στην ΕΕ για τα ουκρανικά φορτηγά. Οι οδηγοί απέκλεισαν τους βασικούς χερσαίους διαδρόμους προς την Ουκρανία, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών στα καύσιμα και σε κάποια τρόφιμα καθώς σε καθυστερήσεις στις παραδόσεις drones στον ουκρανικό στρατό.

"Ο αποκλεισμός στο πέρασμα Γιάχοντιν-Ντόροχουσκ τελείωσε. Από τις 14:00 έχει επανέλθει η σταθερή κίνηση των φορτηγών", δήλωσε ο Κουμπράκοφ στο Facebook.

Ωστόσο, ο Τομάς Μπορκόβσκι, επικεφαλής της Πολωνικής Επιτροπής για την Προστασία των Μεταφορέων και των Εργαζομένων στις Μεταφορές, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τερματισμό του αποκλεισμού στο πέρασμα Γιάχοντιν-Ντόροχουσκ.

Οι ουκρανικές αρχές λένε ότι περίπου 3.500 φορτηγά ήταν αποκλεισμένα έως χθες το πρωί στην πολωνική πλευρά των συνόρων Πολωνίας-Ουκρανίας.

Το βασικό αίτημα των Πολωνών οδηγών είναι να απαγορευθεί στους Ουκρανούς μεταφορείς να έχουν πρόσβαση χωρίς ειδική άδεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που το Κίεβο και οι Βρυξέλλες λένε ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

"Πραγματοποιήσαμε δεκάδες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις σε όλα τα πιθανά επίπεδα. Ήταν μια δύσκολη δουλειά, αλλά δεν τελείωσε ακόμα. Το σύνορο πρέπει να είναι ανοικτό και δεν θα επιτραπούν άλλοι αποκλεισμοί", δήλωσε ο Κουμπράκοφ.

Πηγή: Capital.gr

PreviousNext