Τροχοί & TIR

Ford: Τεχνολογία Exit Warning για την αποφυγή ατυχημάτων

Τα van διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις πόλεις μας, κυρίως λόγω του αυξανόμενου αριθμού των δεμάτων που παραδίδουν. Παρ’ όλα αυτά, η οδήγηση στους πολυσύχναστους αστικούς δρόμους μπ
Δευτέρα 11/12/2023 - 15:55
Κοινοποίηση στα Social Media

Τα van διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στις πόλεις μας, κυρίως λόγω του αυξανόμενου αριθμού των δεμάτων που παραδίδουν. Παρ’ όλα αυτά, η οδήγηση στους πολυσύχναστους αστικούς δρόμους μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους οδηγούς αυτών των οχημάτων, οι οποίοι ενδέχεται να κάνουν έως και 200 παραδόσεις κάθε ημέρα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τα λεγόμενα «περιστατικά πόρτας» μπορεί να συμβούν όταν οι οδηγοί ανοίγουν τις πόρτες των οχημάτων τους χωρίς να αντιληφθούν ότι πλησιάζουν ποδήλατα, σκούτερ ή μοτοσικλέτες. Τώρα, η Ford ελπίζει να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καθιστώντας τις μετακινήσεις ασφαλέστερες με την εισαγωγή της καινοτόμου τεχνολογίας Exit Warning. 

Το ολοκαίνουργιο Ford Transit Custom – το οποίο ανακηρύχθηκε πρόσφατα International Van of the Year 2024 και αποτελεί την πιο πρόσφατη έκδοση του δημοφιλέστερου σε πωλήσεις van μοντέλου στην κατηγορία ενός τόνου στην Ευρώπη - μπορεί να εξοπλιστεί με Exit Warning. Τόσο το ραντάρ, όσο και οι εξωτερικοί αισθητήρες βοηθούν να εντοπιστεί πότε μια πόρτα που ανοίγει μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση με διερχόμενο χρήστη του δρόμου ενεργοποιώντας τις ενδείξεις LED στους καθρέπτες των θυρών, καθώς και μια ειδοποίηση στο ταμπλό.

Για την αποφυγή της άσκοπης ενεργοποίησής του, το σύστημα λειτουργεί μόνο όταν η ταχύτητα κίνησης των άλλων χρηστών του δρόμου υπερβαίνει τα 7 χλμ./ώρα. Οι οδηγοί, καθώς και οι επιβάτες μπορούν να παρακάμψουν χειροκίνητα τη λειτουργία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. 

Το σύστημα Exit Warning της Ford λειτουργεί και στις δύο πλευρές του οχήματος. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο όταν ο οδηγός ή άλλοι επιβάτες του οχήματος βγαίνουν από αυτό από την πόρτα του συνοδηγού με τους ποδηλάτες να βρίσκονται στη συγκεκριμένη περίπτωση στο πεζοδρόμιο ή ακόμα όταν ένας ποδηλατόδρομος εκτείνεται παράλληλα με τον δρόμο.

Η τεχνολογία είναι επίσης διαθέσιμη με το ολοκαίνουργιο όχημα πολλαπλών δραστηριοτήτων Tourneo Custom, στο οποίο η προστασία επεκτείνεται και στους επιβάτες που εξέρχονται από τις πίσω συρόμενες πλαϊνές πόρτες. Το σύστημα Exit Warning θα υιοθετηθεί επίσης από το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό crossover Explorer και τη νέα Mustang, ενώ αναμένεται να είναι διαθέσιμο και σε άλλα οχήματα της Ford το 2024. 

Να σημειωθεί ότι η ανεξάρτητη αρχή ασφαλείας Euro NCAP λαμβάνει υπόψη χαρακτηριστικά ασφαλείας όπως το Exit Warning κατά την αξιολόγηση των οχημάτων.

PreviousNext