Τροχοί & TIR

Aυτόματη αναγνώριση πινακίδων οχημάτων

Η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί στην προμήθεια του συστήματος Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Οχημάτων (Automated Number Plate Recognition System – A.N.P.R. System), το οποίο αποτελεί την κατ΄ εξοχήν
Παρασκευή 13/01/2023 - 14:05
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Ελληνική Αστυνομία θα προβεί στην προμήθεια του συστήματος Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων Οχημάτων (Automated Number Plate Recognition System – A.N.P.R. System), το οποίο αποτελεί την κατ΄ εξοχήν τεχνολογία που συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε κινούμενα περιπολικά και σταθερά σημεία να αναγνωρίζουν πινακίδες οχημάτων που διέρχονται από το οπτικό πεδίο των καμερών που διαθέτουν. 

Τα στοιχεία των πινακίδων ταυτίζονται με τους ιδιοκτήτες των οχημάτων και κατόπιν αναζητήσεων στις διατιθέμενες βάσεις δεδομένων και σχετικές λίστες ενδιαφέροντος, εντοπίζονται πιθανά αδικήματα και διοικητικές παραβάσεις, για το ίδιο το όχημα ή τον ιδιοκτήτη, όπως: εκκρεμή εντάλματα σύλληψης, κλοπιμαία ή αναζητούμενα οχήματα, μη ισχύουσα άδεια οδήγησης του ιδιοκτήτη του οχήματος, οχήματα που κινούνται χωρίς τα απαραίτητα έγγραφά τους σε ισχύ (ανασφάλιστα, εκπροθέσμου τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ, κ.λπ.). 

Πέρα από την αυτοματοποιημένη ανάγνωση/αναγνώριση πινακίδων οχημάτων (διερχόμενων και σταθευμένων) σε άμεσο χρόνο και το σύστημα συνδέεται με το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα μέσω συνδέσεων κινητού ή σταθερού δικτύου, με σκοπό τόσο τη λήψη νέων ενημερώσεων πινακίδων κυκλοφορίας όσο και την αυτόματη ενημέρωση ανευρέσεως οχήματος που αναζητείται (αυτοματοποιημένη φόρτωση – αποφόρτωση δεδομένων).

Τέλος, προβλέπεται η διαμόρφωση ενός Κέντρου Διαχείρισης του Συστήματος A.N.P.R., το οποίο θα στελεχωθεί από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας με αρμοδιότητα την καθημερινή παρακολούθηση και διαχείριση των λειτουργιών και συναγερμών του Συστήματος σε επιχειρησιακό επίπεδο. 

PreviousNext