Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε σε πανευρωπαϊκή αστυνομική επιχείρηση για την καταπολέμηση της διακίνησης κλεμμένων οχημάτων με την κωδική ονομασία «MOBILE 6» κατά την οποία εντοπίστηκαν 505 κλεμμένα οχήματα, 2.000 κλεμμένα εξαρτήματα, 16 βάρκες θαλάσσης, 32 εξωλέμβιες μηχανές και 248 πλαστά έγγραφα, ενώ ταυτοποιήθηκαν και 209 διακινητές μεταναστών.
Η επιχείρηση MOBILE 6 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προτεραιότητας «Empact» και υλοποιήθηκε από 9 έως 20 Οκτωβρίου 2023 υπό τον συντονισμό του FRONTEX με την υποστήριξη της Europol και της Interpol. Σε αυτή συμμετείχαν συνολικά -400- αστυνομικοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.
Αυτά που βρέθηκαν στην Ελλάδα
Από ελληνικής πλευράς, πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι οχημάτων και ατόμων σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Ηπείρου καθώς και στα συνοριακά σημεία διέλευσης της χώρας, για τη διακρίβωση υποθέσεων παράνομης διακίνησης μεταναστών, κλαπέντων οχημάτων, μέσων και ανταλλακτικών.
Ειδικότερα, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, στη διάρκεια των ελέγχων εντοπίσθηκαν συνολικά 153 κλεμμένα οχήματα, 4 πλαστογραφημένα κλεμμένα οχήματα, 16 διακινητές μεταναστών, 73 μη νόμιμοι μετανάστες, πυροβόλο όπλο και 85 γραμμάρια κοκαΐνης.
Europol και Interpol για την «κλωνοποίηση» οχημάτων
Στην επιχείρηση Mobile 6 συμμετείχαν 400 αστυνομικοί από 25 χώρες μεταξύ των οποίων και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Europol και της Interpol.
Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αποκάλυψη «κλωνοποιημένων» αυτοκινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές, οι εγκληματίες χρησιμοποιούν τα έγγραφα που ανήκουν σε άλλο όχημα, συνήθως κατεστραμμένο αυτοκίνητο, ίδιας μάρκας, μοντέλου και χρώματος, «χτυπώντας» στο σασί και τον αριθμό πλαισίου.
Η αποκάλυψη των «κλωνοποιημένων» αυτοκινήτων είναι δύσκολη σε πρώτη φάση (π.χ. κατά τον τυπικό έλεγχο) και αυτό εκμεταλλεύονται όλα τα μέλη των διάφορων πολυεθνικών εγκληματικών οργανώσεων περνώντας τους συνοριακούς ελέγχους.
Όμως, αν ο έλεγχος προχωρήσει με την αναζήτηση πληροφοριών από το κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, τότε παρέχεται το σύνολο των στοιχείων ταυτότητας του αυτοκινήτου, οι αρχές που χορήγησαν την πρώτη άδεια κυκλοφορίας και σε ποιον.
Έτσι, σε μια περίπτωση που έλαβε χώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «Έλληνες αξιωματικοί σε συνεργασία με στελέχη της Europol σταμάτησαν προς έλεγχο αυτοκίνητο ερχόμενο από Τουρκία με οδηγό Τούρκο, ο οποίος δεν μπόρεσε να αποδείξει τη νόμιμη κατοχή του και αυτό γιατί το σύστημα έδειχνε ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Αυστρία και, μάλιστα, ο κάτοχός του (Αυστριακός) είχε δηλώσει την κλοπή του.