Έληξαν χθες στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες του Οικονομικού Οργανισμού Συνεργασίας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας (BSEC) με τους εκπροσώπους 9 χωρών να συμφωνούν στον διπλασιασμό των χορηγούμενων αδειών διέλευσης των φορτηγών τους.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η χορήγηση για το 2022 3.000 αδειών για κάθε χώρα, αριθμός διπλάσιος εκείνων του 2020.

Κάθε άδεια θα μπορεί να χρησιμοποιείται από ένα φορτηγό και για ένα ταξίδι με διέλευση των συνόρων των κρατών του BSEC.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός αυτός ιδρύθηκε από τις χώρες πέριξ της Μαύρης Θάλασσας, όμως επεκτάθηκε και τώρα συμμετέχουν σε αυτόν 13 χώρες, η Αλβανία, η Γεωργία, η Αρμενία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ουκρανία, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Μολδαβία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (Black Sea Economic Cooperation , γνωστός με το αρκτικόλεξο BSEC) είναι διεθνής οικονομικός οργανισμός και ιδρύθηκε το 1992. Ξεκίνησε ως μια οικονομικοπολιτική πρωτοβουλία για την αλληλεπίδραση και τις αρμονικές σχέσεις των χωρών μελών, όπως και για την εξασφάλιση ειρήνης, ευημερίας και την ενθάρρυνση σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας ανάμεσα στις χώρες που βρίσκονται στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Το 1994 η έδρα του οργανισμού και η Γραμματεία του αποφασίστηκε να βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.