Τροχοί & TIR

ΕΒΕΘ: Πρόταση τροποποίησης των όρων δόμησης και αδειοδότησης εγκαταστάσεων εφοδιαστικής σε εκτός σχεδίου περιοχές

Τι αναφέρει στην επιστολή του ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.
Παρασκευή 29/11/2024 - 12:28
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Τη βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας, την εναρμόνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και την επιτάχυνση των εγκρίσεων ζητά με επιστολή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προσελκυστούν νέες επενδύσεις εγκαταστάσεων εφοδιαστικής αλυσίδας και να διασφαλιστεί η θέση της χώρας στον διεθνή χάρτη των Logistics.

Η επιστολή απευθύνεται στον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, στην Υφυπουργό Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και στη Γενική Γραμματέα Βιομηχανίας, Βασιλική Λοΐζου, ενώ υπογράφεται από τον Ά Αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννη. 

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Όπως έχει γίνει γενικά παραδεκτό, ο τομέας της Εφοδιαστικής (Logistics) αποτελεί έναν στρατηγικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και την απασχόληση. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για επενδύσεις σε υποδομές Logistics, τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου και την ανάγκη για εξειδικευμένα κτίρια που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η ανέγερση μεγάλων Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής (ΚΑΔ) και Εμπορευματικών Κέντρων απαιτεί κτίρια υψηλών προδιαγραφών, ειδικά σχεδιασμένα για τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών, όπως ρομποτικά συστήματα αποθήκευσης και εξοπλισμό ψηλών ραφιών. Το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων (14 μέτρα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) αποτελεί έναν περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη τέτοιων εγκαταστάσεων, καθώς ο κλάδος απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερο ύψος για την αποτελεσματική αξιοποίηση του χώρου.

Γίνεται επομένως αντιληπτό, ότι κατά την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων και διαδικασιών για τα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής (Logistic Centers), παρατηρούνται συστηματικά επιμέρους ζητήματα και δυσκολίες τόσο για τους ισχύοντες όρους δόμησης των ΚΑΔ, όσο και για την ίδια τη διαδικασία της αδειοδότησής τους.

Επομένως, η ανάγκη αναθεώρησης των κανονισμών είναι επιτακτική, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες τεχνολογικές απαιτήσεις και να εξασφαλίζουν τη βέλτιστη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων. 

Η διαδικασία αδειοδότησης παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, επιβραδύνοντας την υλοποίηση επενδύσεων και επιβαρύνοντας τις επιχειρήσεις με πρόσθετα κόστη. Παράλληλα, οι αντιφατικές προσεγγίσεις μεταξύ των εγκριτικών φορέων ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας, αποθαρρύνοντας νέες επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, μεγάλα και κρίσιμα έργα για την ανάπτυξη του τομέα των Logistics και τη συνολική οικονομική πρόοδο της χώρας παραμένουν σε στασιμότητα. Επομένως, η επίλυση αυτών των ζητημάτων είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη αξιοποίηση των επενδύσεων σε σύγχρονα ΚΑΔ, καθώς και για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του τομέα των Logistics στην Ελλάδα.

Τι προτείνεται

Α. Αύξηση Όρων Δόμησης:

Για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη σύγχρονων εγκαταστάσεων εφοδιαστικής, προτείνεται η αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου κατά κανόνα ύψους στα 15 μέτρα (από τα 14 μέτρα που ισχύει συνήθως) και παράλληλα, η αύξηση του συντελεστή όγκου σε 6, ώστε να επιτραπεί ο συνδυασμός αυξημένου ύψους και μεγαλύτερου όγκου.

Κατά παρέκκλιση προτείνεται η αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους στα 18 μέτρα. 

Αυτή η προσαρμογή των όρων δόμησης θα επιτρέψει την κατασκευή μεγαλύτερων και πιο λειτουργικών εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη στήριξη των επενδύσεων στον τομέα των Logistics και των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής (Logistic Centers). 

Β. Διαδικασία Αδειοδότησης:

1. Αδειοδότηση χωρίς Παρέκκλιση: Σε περιπτώσεις όπου η αδειοδότηση των εγκαταστάσεων εφοδιαστικής δεν απαιτεί τη χορήγηση παρέκκλισης ως προς το ύψος και τον όγκο, προτείνεται να παραμείνει η αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ως αδειοδοτούσα αρχή. Αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη και πιο άμεση διαδικασία αδειοδότησης για έργα που πληρούν τις ισχύουσες προϋποθέσεις. 

2. Αδειοδότηση με Παρέκκλιση: Για περιπτώσεις όπου απαιτείται η χορήγηση παρέκκλισης ως προς το ύψος και τον όγκο των εγκαταστάσεων, προτείνεται η αδειοδότηση να ανατίθεται στη Διεύθυνση Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικών Πάρκων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας διαθέτει την εξειδίκευση και την εμπειρία να διαχειριστεί σύνθετα ζητήματα νομοθεσίας και να παράσχει τις απαραίτητες εγκρίσεις με ταχύτητα και ακρίβεια».

Ολόκληρη η επιστολή εδώ.

Previous