Τροχοί & TIR

Έλεγχοι φορτηγών: Βεβαιώθηκαν 3.529 παραβάσεις

Σχετικά με τη μη τήρηση των διατάξεων για τις οδικές μεταφορές και τους ταχογράφους.
Τρίτη 09/04/2024 - 16:47
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας
φωτό: αρχείο Ελληνικής Αστυνομίας

Στοχευμένοι έλεγχοι των Τμημάτων Τροχαίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Καβάλας σχετικά με την τήρηση των διατάξεων για τους ταχογράφους από τους οδηγούς πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους σε 36 φορτηγά αυτοκίνητα, όπου εντοπίσθηκαν μηχανισμοί επέμβασης στην ορθή καταγραφή των στοιχείων του ταχογράφου.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των εμπεριστατωμένων ελέγχων διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω φορτηγά διέθεταν μηχανισμούς επέμβασης στην ορθή καταγραφή των δεδομένων του ταχογράφου αναφορικά με τη δραστηριότητά του, ενώ κατόπιν επισταμένης μελέτης των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας και ανάπαυσης του οδηγού, της ταχύτητας του οχήματος και των διανυθέντων χιλιομέτρων.

Κατά συνέπεια, με τις εν λόγω παρεμβάσεις επηρεαζόταν αρνητικά όχι μόνο η ασφαλής οδήγηση των παραπάνω φορτηγών, αλλά και η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων στο οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων βεβαιώθηκαν επίσης σε περιοχές του Έβρου και της Καβάλας από αστυνομικούς των Τμημάτων Τροχαίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Καβάλας συνολικά 3.529 παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση των διατάξεων για τις οδικές μεταφορές και τους ταχογράφους.

Ενδεικτικά, από τις παραπάνω παραβάσεις, 87 αφορούσαν τη χρήση ψηφιακής κάρτας ταχογράφου άλλου ατόμου, 87 τη μη χρήση ψηφιακής κάρτας ταχογράφου, 20 τη κατοχή περισσότερων της μίας δικής τους ψηφιακής κάρτας ταχογράφου, 741 την υπέρβαση ωραρίου εργασίας/ελλιπές διάλλειμα/ανεπαρκής ημερήσια ανάπαυση και 2.594 λοιπές παραβάσεις σχετικά με τη μη τήρηση των διατάξεων για τις οδικές μεταφορές και τους ταχογράφους.

Στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των ανωτέρω οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, ενώ ακινητοποιήθηκαν συνολικά 104 οχήματα μέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου από εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι στα φορτηγά θα συνεχιστούν με σκοπό τη διασφάλιση συνθηκών ασφαλούς οδήγησης.

PreviousNext