Τροχοί & TIR

Έλεγχος καταγραφών ταχογράφου εξ αποστάσεως τώρα και στην Πολωνία

Η Πολωνία γίνεται η δεύτερη μετά την Ολλανδία χώρα που ξεκινά δοκιμαστικούς ελέγχους για τις καταγραφές των στοιχείων των έξυπνων, δεύτερης γενιάς ταχογράφων εξ αποστάσεως και με τα οχήματα εν κινήσ
Τετάρτη 17/11/2021 - 09:53
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Πολωνία γίνεται η δεύτερη μετά την Ολλανδία χώρα που ξεκινά δοκιμαστικούς ελέγχους για τις καταγραφές των στοιχείων των έξυπνων, δεύτερης γενιάς ταχογράφων εξ αποστάσεως και με τα οχήματα εν κινήσει.

Πληροφορίες του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά στο βόρειο τμήμα της χώρας με τη χρήση συσκευών DSRC (Dedicated Short-range Communication), προκειμένου να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του συστήματος.

Στην πράξη, ένα όχημα της αστυνομίας ή μια εγκατάσταση πάνω σε γέφυρα αυτοκινητόδρομου επικοινωνεί με το λογισμικό του έξυπνου ταχογράφου (smart 2) και καταγράφει άμεσα ένα φάσμα στοιχείων, όπως ταχύτητα, προηγούμενες υπερβάσεις ωραρίων εργασίας, τελευταία εκκίνηση του κινητήρα, τελευταία περάσματα από διόδια κ.α.

Στη συνέχεια, το συγκεκριμένο όχημα ακινητοποιείται στο Truck Control που ακολουθεί και εκεί εξετάζονται με φυσικό τρόπο από αστυνομικούς τα στοιχεία του ταχογράφου και συγκρίνονται με αυτά που κατέγραψε η συσκευή DSRC.

Με τον τρόπο αυτό, γίνεται αξιολόγηση της αξιοπιστίας των εγγραφών και αναζητούνται λύσεις (π.χ. αλλαγή μάρκας συσκευής) σε περίπτωση διαφορών.

Στην Ολλανδία, οι δοκιμές ξεκίνησαν από το περασμένο καλοκαίρι (βλέπε Τ.Τ. Αυγούστου 2021, σελ. 18) και πρόκειται να συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι οι αρμόδιες αρχές του Βελγίου και της Γερμανίας θα προχωρήσουν σύντομα σε ανάλογες δοκιμές.

PreviousNext