Η ενεργειακή αναβάθμιση του Λιμένα Ηγουμενίτσας αποτελεί οδηγό για την ανάπτυξη «πράσινων» υποδομών και σε άλλους λιμένες της χώρας, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε Συνέδριο με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου «ΑLFION».
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η μετάβαση σε περιβαλλοντικά φιλικές μεταφορές αποτελεί μια από τις κεντρικές πολιτικές του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως υπαγορεύεται και από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις.
Ο Υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου συμπληρώνουν το κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) ως κύριες πύλες εισόδου – εξόδου της Ελλάδος και μαζί με (20) λιμάνια που κατατάσσονται στο αναλυτικό ΔΕΔ-Μ, καλύπτουν τις κύριες μεταφορικές ανάγκες βασικών νησιών και της ηπειρωτικής χώρας.
Ειδικότερα, για τον λιμένα της Ηγουμενίτσας, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε:
«Ο λιμένας της Ηγουμενίτσας αποτελεί σημαντική πύλη διασύνδεσης της χώρας μας με την Ιταλία και την Δυτική Ευρώπη. Η ενεργειακή αναβάθμισή του διασφαλίζει επομένως ότι οι εθνικές και διεθνείς διασυνδέσεις θα μπορούν να υλοποιούνται με σύγχρονα μέσα και με τρόπο περιβαλλοντικά φιλικό.
Για το Υπουργείο μας, είναι σημαντική η επιδίωξη του έργου ALFION να βελτιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της λειτουργίας του λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς αυτή ευθυγραμμίζεται με τoυς Στρατηγικούς Στόχους που έχουμε ήδη θέσει στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών, αλλά και τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027».
Ο Υφυπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι στην παρούσα Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027 έχουν καταγραφεί οι κυριότερες ανάγκες του λιμενικού συστήματος, ενώ στο ίδιο πλαίσιο προωθούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρεμβάσεις που αφορούν τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με επιλογές καθαρών μεταφορών, εναλλακτικών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους λιμένες.
Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τα τελευταία χρόνια, έχει αποδώσει έμπρακτα ιδιαίτερη βαρύτητα στον βιώσιμο σχεδιασμό των μεταφορικών συστημάτων των πόλεων, θέτοντας ως εργαλείο τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Όπως είπε:
«Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ήταν από τους πρώτους Δήμους της χώρας ο οποίος εκπόνησε ΣΒΑΚ λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη σπουδαιότητα του λιμένα ως βασική υποδομή της πόλης, ως εθνική και διεθνή πύλη συνδυασμένων επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών».