Επιτροπή για τις Συμβάσεις Στρατηγικής Σημασίας

Τρί, 01/06/2021 - 10:16

Εισήγηση για τη συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας πραγματοποίησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι στον νόμο 4799 του Υπουργείου Οικονομικών, κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε τροπολογία, με την οποία προχώρησε η θέσπιση ενός ευρύτερου νομικού πλαισίου για το συντονισμό των εμβληματικών δημόσιων συμβάσεων. Πρόκειται για έργα μεγάλης προστιθέμενης αξίας για την οικονομία, που θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα και θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ αλλά και εθνικούς πόρους.

Ο ρόλος αυτός ανατέθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, όπως θα ονομάζεται πλέον η Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής. Είναι επομένως αναγκαία η τροποποίηση των σχετικών διατάξεων.

Σύνθεση της Επιτροπής

Στην Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, λόγω της σπουδαιότητας του αντικειμένου της, θα προεδρεύει ο Πρωθυπουργός με αναπληρωτή του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής θα είναι οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικρατείας αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, δύναται να καλείται για να συμμετέχει χωρίς δικαίωμα ψήφου, οιοδήποτε μέλος της Κυβέρνησης για Σύμβαση που εμπίπτει στην αρμοδιότητά του.

Αρμοδιότητες

Οι αρμοδιότητες της Κυβερνητικής Επιτροπής, αφορούν:

  • Την κατάρτιση και έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

  • Τον καθορισμό προτεραιοτήτων για συμβάσεις ανά τομέα πολιτικής για κάθε 5ετή προγραμματική περίοδο.

  • Την πηγή ή τις πηγές χρηματοδότησης κάθε σύμβασης, από εθνικούς, κοινοτικούς ή διεθνείς πόρους ή την υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης.

  • Τη δυνατότητα προσδιορισμού ή μεταβολής των πηγών χρηματοδότησης.

  • Τη δυνατότητα αναθεώρησης, εν μέρει ή συνολικά του Προγράμματος.

  • Την προώθηση των αναγκαίων θεσμικών, διοικητικών, νομοθετικών και οργανωτικών ρυθμίσεων.

1

Δήλωση ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την παραπάνω κυβερνητική ανακοίνωση ακολούθησε η παρακάτω δήλωση του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά:

«Όλες οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στα μεγάλα έργα και τις δημόσιες συμβάσεις ανήκουν πλέον στον κ. Μητσοτάκη». Οι μεγάλες συμβάσεις περνάνε και αυτές στο Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συγκεντρώσει επάνω του τις ευθύνες για τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις στις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις και τα μεγάλα έργα. Από σήμερα και στο εξής του ανήκουν εξ ολοκλήρου και τυπικά. Όσον αφορά τον πλήρη έλεγχο των κονδυλίων κάθε πηγής χρηματοδότησης από το Μαξίμου, καλό θα είναι να μας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης για τους λόγους και τις ανάγκες που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.