Την πρόοδο που έχει συντελεστεί και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στους τομείς των υποδομών και των μεταφορών από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκης, παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στο «3ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.
«Ενεργοποιούμε τριμερή συνεργασία με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, για τη δημιουργία πολυτροπικού διαδρόμου μεταφορών, ο οποίος θα δώσει νέα προοπτική στις εμπορευματικές μεταφορές από τα λιμάνια του Β. Αιγαίου (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) προς τη Μαύρη Θάλασσα (Μπουργκάς, Βάρνα) και τον Δούναβη (Ρούσε), που σήμερα διακινούνται, κυρίως, μέσω των στενών του Βοσπόρου», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε:
«Τα έργα συνεισφέρουν στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών», η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της συνδεσιμότητας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών της Βαλτικής Θάλασσας, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας. Μέσω της συμμετοχής της, η Ελλάδα ανοίγει τον νότιο διάδρομο μεταφορών προς το Αιγαίο.
Προχωράμε στην υλοποίηση του έργου: ‘’Αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρούπολη – Πύθιο – Ορμένιο’’.
Έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Connecting Europe Facility (CEF) 2021-2027», για το τμήμα Πύθιο – Ορμένιο, ύψους 219,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται έγκριση (Ιούνιος 2025) και για το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Πύθιο, ύψους 326 εκατ. ευρώ.
Εγκρίθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ η περάτωση του διαλόγου με τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς.
Το Ιανουάριο εγκρίθηκε η επιλεγείσα τεχνική λύση και η σύνταξη τευχών για την Αποστολή Πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικής προσφοράς από τους συμμετέχοντες.
Η υπογραφή σύμβασης κατασκευής εκτιμάται στο τέλος του 2025, με διάρκεια κατασκευής 4 έτη».
Κατασκευή Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής στο Τμήμα Ν. Καρβάλη – Τοξότες
«Πρόκειται για νέα γραμμή, συνολικού μήκους περίπου 37 χλμ., η οποία θα συνδέσει τον νέο εμπορευματικό Λιμένα Καβάλας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή Τοξότες Ξάνθης.
Το έργο, προϋπολογισμού 193,2 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης από την ΕΡΓΟΣΕ και, φέτος, τον Ιανουάριο κατακυρώθηκε στον μειοδότη με συμβατικό ποσό: 140,5 εκατ. ευρώ (174,1 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ).
Προγραμματίζεται εντός των επόμενων ημερών η αποστολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο νομιμότητας. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2025 με διάρκεια κατασκευής 3,5 έτη.
Για το συγκεκριμένο έργο έχει εξασφαλισθεί, χρηματοδότηση ύψους 212 εκατ. ευρώ, από τον «Μηχανισμό Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF2) 2021-2027», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Οδικά Έργα
-
Σύνδεση με Τουρκία
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί συμφωνία με την Τουρκία για την κατασκευή δεύτερης συνοριακής οδικής γέφυρας, στο πέρασμα Κήποι – Ύψαλα. Στόχοι είναι η εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης εμπορικής κυκλοφορίας και η ενίσχυση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη διασυνοριακή περιοχή.
-
Κατασκευή Ανατολικής Περιφερειακής Οδού Αλεξανδρούπολης, συμβατικού ποσού άνω των 26 εκατ. ευρώ
Εκκρεμεί η κατάληψη των απαλλοτριωμένων ακινήτων στα τμήματα όπου υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια (κατοικίες), ενώ υπεγράφη Συμπληρωματική Σύμβαση για να συμπεριληφθούν αλλαγές στις τεχνικές εργασίες.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2026.
-
Οδικός Άξονας Δράμα – Καβάλα
Έχει δημοπρατηθεί μέρος του Β’ υπό - τμήματος Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες και του Γ’ υπό-τμήματος Κρηνίδες – Σταυρός.
Υπεγράφη Συμπληρωματική Σύμβαση, ύψους 15 εκατ. ευρώ, αφού έλαβε θετική γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2026.
-
Κάθετος Άξονας Εγνατίας Oδού, Τμήμα: «Μελίβοια – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα», Υποτμήμα: «Δημάριο – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα»
Το έργο περιλαμβάνεται σε διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας.
Υφίσταται μία πρόσθετη εργολαβία, ύψους 13,3 εκατ. ευρώ, για την ολοκλήρωση του τεχνικού αντικειμένου του έργου, με χρόνο παράδοσης το 2ο τρίμηνο του 2025.
-
Κάθετος Άξονας Εγνατίας Οδού «Αρδάνιο – Ορμένιο» / Παράκαμψη Προβατώνα.
Το έργο υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός τους έτους.