Τροχοί & TIR

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 Ιανουαρίου του 2021 θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την έκθεσή της αποτελούμενη από 55 σελίδες σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ. Σύμφωνα με την έκθεσ
Τετάρτη 14/10/2020 - 15:09
Κοινοποίηση στα Social Media

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 12 Ιανουαρίου του 2021 θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την έκθεσή της αποτελούμενη από 55 σελίδες σχετικά με την πιθανή έκδοση ψηφιακού ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, το ψηφιακό ευρώ θα σχεδιαστεί ως ηλεκτρονική μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας, προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις - ακριβώς όπως τα τραπεζογραμμάτια, αλλά σε ψηφιακή μορφή - η οποία θα τους επιτρέπει να κάνουν τις καθημερινές πληρωμές τους γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια. Το ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώνει τα μετρητά και σε καμία περίπτωση δεν θα τα αντικαταστήσει. Ως εκ τούτου, το Ευρωσύστημα θα συνεχίσει σε κάθε περίπτωση να εκδίδει τα σημερινά νομίσματα.

Στην εισαγωγή της έκθεσης της ΕΚΤ, η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει πως το ψηφιακό ευρώ θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την Ε.Ε. και πρακτικά θα διευκολύνει τις πληρωμές μεταξύ των συναλλασσόμενων χωρίς την παρεμβολή τρίτων. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν συσκευή για την αναγνώριση των προσώπων που πληρώνουν ή λαμβάνουν χρήματα, όπως συμβαίνει σήμερα μεταξύ των εταιρειών και των τραπεζών. Όμως, η χρήση του ψηφιακού ευρώ δεν θα υπόκειται μόνο σε κωδικούς. Θα προϋποθέτει και την υπογραφή του συναλλασσόμενου, δηλαδή το ονοματεπώνυμό του και άλλα στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ ή αρ. ταυτότητας). Από την άλλη πλευρά, θα εκλείψουν όλα τα σημερινά κόστη συναλλαγών υπέρ των τραπεζών που μεσολαβούν.

Παράλληλα, όμως, η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στο χρήμα και εξήγησε λέγοντας πως το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός παγκόσμιου ιδιωτικού μέσου πληρωμής, όπως το ψηφιακό ευρώ, δεν θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχίες και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Επιπλέον, οι συναλλαγές με ψηφιακό ευρώ θα γίνονται στη βάση μιας τεράστιας ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία από τεχνολογικής πλευράς είναι εφικτή και, βέβαια, θα περιλαμβάνει δικλίδες ασφαλείας και συγκεκριμένες προϋποθέσεις χρήσης.

Τέλος, γίνεται γνωστό στην έκθεση της ΕΚΤ πως το ψηφιακό ευρώ, εφόσον εγκριθεί, θα συνυπάρχει με το υπάρχον χάρτινο ή μεταλλικό.

PreviousNext