Τροχοί & TIR

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής να έχει τον κάθετο έλεγχο των μεγάλων έργων

Τι αναφέρει για το κυκλοφοριακό πρόβλημα
Δευτέρα 26/02/2024 - 16:42
Κοινοποίηση στα Social Media

Στις πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξή του στη Real News τονίζοντας ότι αυτές αφορούν σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Προϋπόθεση, είπε, είναι να προχωρήσουν από την κυβέρνηση οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη μιας πραγματικά αποκεντρωμένης διακυβέρνησης, στο πρότυπο των καλών πρακτικών της Ευρώπης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι απαιτείται μητροπολιτική διαχείριση μειζόνων ζητημάτων, όπως η οδική ασφάλεια και η πολιτική προστασία, όπου απαιτείται άμεση συνέργεια των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης και του κράτους. 

Για το κυκλοφοριακό

Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας, ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ως υπεύθυνους τους δήμους, λέγοντας,

Το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, που επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας του πολίτη. Αντιμετωπίζεται μόνο με την εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής. Δεν μπορεί κάθε Δήμος να εκπονεί δική του μελέτη υπερτοπικού χαρακτήρα, η οποία ουσιαστικά καταλήγει στη μετακύλιση του κυκλοφοριακού φόρτου στους όμορους Δήμους. Είναι πια σαφές ότι η Αττική έχει μετατραπεί σε ενιαία κυκλοφοριακή οντότητα. Η κίνηση στην Πανεπιστημίου επηρεάζει μέχρι την Αγία Παρασκευή και τα Μεσόγεια. Απαιτείται, συνεπώς, μητροπολιτική μελέτη κυκλοφορίας για το Λεκανοπέδιο. Και εφόσον το κεντρικό κράτος μας αναθέσει αυτή την ευθύνη, η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη να την αναλάβει, πάντοτε σε σύμπραξη και με τους παρόχους συγκοινωνιακού έργου.

Στην Περιφέρεια ο κάθετος έλεγχος των μεγάλων έργων

Αναφορικά με τις αρμοδιότητες (αναρμοδιότητες) σε θέματα αποφάσεων ή της υλοποίησης των αποφάσεων, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να έχει τον κάθετο έλεγχο των μεγάλων έργων. Είπε συγκεκριμένα:

Για εμάς ο όρος – κλειδί για ένα πραγματικό μοντέλο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης είναι η μητροπολιτικότητα. Αυτή θα είναι η πραγματική τομή και μεταρρύθμιση, ειδικά για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Άμεσες και κάθετες διαδικασίες. Ζητάμε τον κάθετο έλεγχο από την Περιφέρεια Αττικής όλων των μεγάλων έργων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη. Από τη μελέτη και την προκήρυξη, μέχρι την πιστοποίηση, την υλοποίηση και – φυσικά – την απαραίτητη λογοδοσία στους πολίτες. Έτσι ώστε να αποφύγουμε τις ατέρμονες καθυστερήσεις στα κρίσιμα έργα υποδομής. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που τους δημιουργούν σύγχυση. Και συμμερίζομαι την άποψη ότι η συζήτηση για το πού τελειώνει η αρμοδιότητα του κράτους και πού αρχίζει αυτή της Αυτοδιοίκησης δεν τους αφορά. Εμείς έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας στην κεντρική κυβέρνηση και νομίζω ότι η συζήτηση είναι πλέον πιο ώριμη από ποτέ. Ένα πρώτο βήμα θα είναι το Παρατηρητήριο Έργων, μια προεκλογική μας δέσμευση, την οποία ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός σε εθνικό επίπεδο, κατά την πρόσφατη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες.

PreviousNext