Τροχοί & TIR

Η εξέλιξη του ΒΟΑΚ, σήμερα

Στη δημοπράτηση της οδικής σύνδεσης Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παρα
Τετάρτη 27/07/2022 - 11:02
Κοινοποίηση στα Social Media
ΒΟΑΚ
ΒΟΑΚ

Στη δημοπράτηση της οδικής σύνδεσης Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου της Βουλής, λέγοντας ότι η δημοπράτηση του τμήματος Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος, αφορά στη βελτίωση και διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος με δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «αυτό το έργο δεν έγινε εδώ και τόσα χρόνια επειδή δεν είχε χρηματοδότηση, ενώ τώρα δημοπρατείται έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση». Πρόκειται για ένα έργο μήκους 14 χιλιομέτρων και προϋπολογισμένου κόστους – με ΦΠΑ – 186 εκατ. ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα στο έργο έχει προβλεφθεί - ως δικαίωμα προαίρεσης υπέρ του Δημοσίου - η βελτίωση της διατομής και γεωμετρίας της Παλαιάς Εθνικής οδού Νεάπολης – Αγ. Νικολάου, για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου και των συνοδών έργων. «Τα εργοτάξια θα ξεκινήσουν τις εργασίες σε αυτό το τμήμα ως τα τέλη Σεπτεμβρίου», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα τμήματα του ΒΟΑΚ σημειώνοντας ότι το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, που θα γίνει με ΣΔΙΤ, έχει ενταχθεί κι αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος. «Με αυτόν τον τρόπο, με τη Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα, συντηρείται το έργο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, τα δημόσια έργα δεν συντηρούνται». 

Όσον αφορά το τμήμα Κίσσαμος – Χανιά – Ηράκλειο, του οποίου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, αναμένεται η περιβαλλοντική μελέτη, προκειμένου να περάσει στην τελική φάση της υποβολής των προσφορών. «Στόχος μας είναι στις αρχές του 2023 να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στη σύμβαση παραχώρησης», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, τόνισε κατά την παρέμβασή του: «Ο ΒΟΑΚ ήταν πάντα το πιο σημαντικό έργο που ζητούσε η Κρήτη, ένα έργο που  όλοι το συζητούσαν αλλά πάντα έμενε στα χαρτιά. Η διαφορά της δικής μας δουλειάς σε σχέση με τα όσα γίνονταν στο παρελθόν, είναι ότι λειτουργήσαμε, επιτέλους, με κριτήρια ιδιωτικού τομέα και προχωρήσαμε το έργο».

Έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και στα τρία έργα, αναφέροντας αναλυτικά:

  • Για το δημόσιο έργο του Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, υπογράφουμε άμεσα τις εργολαβικές συμβάσεις.

  • Για το μεγάλο έργο Χανιά – Ηράκλειο, μόλις τη προηγούμενη εβδομάδα πήραμε τη περιβαλλοντική αδειοδότηση, μια διαδικασία που κράτησε για περισσότερο από 1 χρόνο.

  • Ενώ το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ, έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο και ως το τέλος του έτους θα δούμε εργοτάξια και εκεί.

«Δεν σταματάμε, όμως, εδώ», συνέχισε ο κ. Καραγιάννης και αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα σχετικά με τον ΒΟΑΚ.

«Οι μελέτες για το κομμάτι της προαίρεσης της Σύμβασης Παραχώρησης, το Κίσσαμος - Χανιά, ολοκληρώνονται και το φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τη ΜΠΕ και εκεί. Οι μελέτες για τα τμήματα ανατολικά του Αγίου Νικολάου προχωρούν επίσης, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το τέλους του 2022, ώστε να παρθούν τότε και οι τελικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των έργων. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ό,τι είχαμε υποσχεθεί το κάναμε», σημείωσε.

Κωδικοποιώντας τις εξελίξεις στον ΒΟΑΚ μέσα σε μία τριετία, ο κ. Καραγιάννης επισήμανε: «Εντός του 2021 δημοπρατήσαμε, εντός του 2022 στήνονται εργοτάξια και εντός του 2023 θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη όλο το έργο. Χρειάστηκαν 3 χρόνια κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε να γίνουν στον ΒΟΑΚ όσα δεν είχαν γίνει για δεκαετίες στην Κρήτη».

PreviousNext