Καθυστερεί η καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου. Επηρεάζονται τα Πρακτορεία των νησιών

Παρ, 18/03/2022 - 11:58

Τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις επιχειρήσεις των νησιών επισημαίνει ο Ε.Ε.ΣΥ.Μ. σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Εμμανουήλ Κουτουλάκη.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ., Μιχάλης Αδαμαντιάδης αναφέρει σχετικά:

«Θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή να σας μεταφέρουμε την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί στους επιχειρηματίες της Λέσβου, και όχι μόνο, για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Όπως γνωρίζετε, οι νησιωτικές επιχειρήσεις βασιζόμενες στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου διατηρούν την ανταγωνιστική λειτουργία των τοπικών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας και ανταγωνιστικότητας των νησιών, συνεπώς η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου για το προηγούμενο έτος, ενώ ήδη διανύουμε το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, έχει οδηγήσει σε δεινή οικονομική κατάσταση τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Συνυπολογίζοντας δε και την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια, καύσιμα και τις μεταφορές, οι νησιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται προ των πυλών σε μια πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία οικονομικού προγραμματισμού. Με την απόλυτη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο σας, αλλά και εσείς προσωπικά, θα επιληφθείτε για την όσο πιο άμεση καταβολή του Μεταφορικού Ισοδύναμου».

Εμείς να προσθέσουμε ότι αυτές οι καθυστερήσεις επηρεάζουν αρνητικά και τα Πρακτορεία Μεταφορών που δραστηριοποιούνται στα νησιά. Σε αρκετές περιπτώσεις, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες, μεταφέρουν και παραδίδουν τα προϊόντα παρέχοντας πίστωση χρόνου στην καταβολή των κομίστρων σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την κίνηση των φορτηγών εξαιτίας των ανατιμήσεων στα καύσιμα.