Τροχοί & TIR

Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας για δρόμους της Θεσσαλονίκης

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την κυκλοφοριακή κατάσταση
Παρασκευή 23/02/2024 - 14:41
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: ΙΜΕΤ
φωτό: ΙΜΕΤ

Κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας δημιούργησε το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μέσα από οθόνες.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο διευθυντής ερευνών του ΙΜΕΤ, Βαγγέλης Μητσάκης, «αναπτύξαμε και λειτουργούμε το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του οποίου παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε όλη την πόλη». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το σύστημα επιλέγει μόνο του αυτόματα τα βέλτιστα σενάρια διαχείρισης της κυκλοφορίας που περιλαμβάνουν σηματοδότηση ή πληροφόρηση μέσα από τις πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που βλέπουμε στον δρόμο. Μέσω του συστήματος αυτού, μπορούν να αλλάζουν σε πραγματικό χρόνο τη ροή των φαναριών.

Επίσης, ανέπτυξαν μία ενημερωτική υπηρεσία για τους πολίτες, το https://flyover.imet.gr/ που είναι ανοιχτό προς όλον τον κόσμο. Οι πολίτες μπορούν να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τις κυκλοφοριακές συνθήκες και συγκεκριμένα τον χρόνο διαδρομής και τις ταχύτητες, για τρεις βασικές εναλλακτικές διαδρομές από ανατολικά προς δυτικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, πρόσθεσε από πλευράς του πως είναι μία εφαρμογή που έχουμε βάλει σε λειτουργία μαζί με τον ινστιτούτο μεταφορών, η οποία παρεμβαίνει σε πραγματικό χρόνο σε δύο βασικούς άξονες. «Ο ένας είναι Κωνσταντίνου Καραμανλή-Εγνατία και ο άλλος Εθνικής Αντιστάσεως, Βασιλίσσης Όλγας, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση», σημείωσε ο κ. Μπίλλιας.

«Στόχος μας είναι στην επόμενη διετία να είναι στο σύνολο των φωτεινών σηματοδοτών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Είναι με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε το ΙΜΕΤ, ώστε να παρεμβαίνει άμεσα για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας». «Θα εγκατασταθεί σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, ήδη ετοιμάζουμε προτάσεις για να καταθέσουμε στον ΕΣΠΑ, που θα υποβάλουμε τις επόμενες ημέρες και είναι ύψους 10-11 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει έξυπνα φανάρια και κάμερες», συμπλήρωσε.

«Η Θεσσαλονίκη είχε φανάρια από τρεις διαφορετικούς προμηθευτές που δεν συνεργάζονταν μέχρι τον Μάιο του 2023 που ενοποιήθηκαν με το πρόγραμμα του ΙΜΕΤ – ΕΚΕΤΑ», επισήμανε ο Άγγελος Μπεκιάρης, αντιπρόεδρος του ΕΚΕΤΑ – Πρόεδρος ΙΜΕΤ. «Η Θεσσαλονίκη ανήκει στο δίκτυο των “έξυπνων” πόλεων της Ευρώπης και θα το διαπιστώσετε αυτό πολύ σύντομα», κατέληξε ο κ. Μπεκιάρης. «Με δικούς μας αλγορίθμους μπορούμε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη να έχουμε συνολική διαχείριση φαναριών. Όταν μετρήσαμε τον περασμένο Μάιο, πριν όμως την έναρξη των εργασιών για το Flyover είχαμε μείωση 16% κατά μέσο όρο τις ώρες αιχμής», είπε. «Η Θεσσαλονίκη ανήκει στο δίκτυο των «έξυπνων» πόλεων της Ευρώπης και θα το διαπιστώσετε αυτό πολύ σύντομα. Η πόλη μας είναι στο σωστό μέγεθος», κατέληξε ο κ. Μπεκιάρης.

Πηγή: voria.gr

PreviousNext