Τροχοί & TIR

Το κλείσιμο της σήραγγας Somport θα διαταράξει την κυκλοφορία μεταξύ Ισπανίας-Γαλλίας για έξι μήνες

Επιπτώσεις στις εμπορευματικές μεταφορές
Παρασκευή 13/09/2024 - 13:40
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Fenadismer
φωτό: Fenadismer

Το εξάμηνο κλείσιμο της σήραγγας Somport, μιας ζωτικής σημασίας διασυνοριακής οδού στα Πυρηναία, θα αναγκάσει τους μεταφορείς να παρακάμψουν επιπλέον 300 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Γαλλία, μετά τις σοβαρές ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες, προειδοποιεί η ισπανική ομοσπονδία μεταφορέων Fenadismer.

Η Fenadismer εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις στις εμπορευματικές μεταφορές, καθώς εκατοντάδες φορτηγά χρησιμοποιούν καθημερινά τη σήραγγα Somport για τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας μέσω των κοιλάδων Aragón και Aspe. Η διέλευση από την εναλλακτική διαδρομή του Irún, που αποτελεί ήδη σημείο συμφόρησης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν τα Πυρηναία το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν κατολισθήσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές στις υποδομές και στις δύο πλευρές των συνόρων. Ο γαλλικός αυτοκινητόδρομος N-134, ο οποίος οδηγεί στη σήραγγα Somport, και ο ισπανικός αυτοκινητόδρομος A-138 προς τη σήραγγα Bielsa έχουν επηρεαστεί, ενώ οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έξι μήνες.

Η Fenadismer κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να επισπεύσει τις εργασίες επισκευής, τονίζοντας την οικονομική σημασία της σήραγγας Somport ως κύριας σύνδεσης μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Πηγή: trans.info/ Fenadismer

PreviousNext