Τροχοί & TIR

Λιμάνι Πειραιά: Σημαντικός ο ρόλος του στο εμπόριο και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

"Λειτουργεί ως καταλύτης για τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη".
Τρίτη 20/02/2024 - 15:14
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: ΟΛΠ
φωτό: ΟΛΠ

Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς φιλοξενήθηκε το φετινό 5ο Balkans & Black Sea Forum (BBSF 2024), με θέμα “Trading Arteries & Global Supply Chains at Stake”, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας στο εμπόριο και την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ως σημαντική πύλη της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Το BBSF 2024, το οποίο προάγει σε θεσμικό και επιχειρηματικό επίπεδο τη διασυνοριακή, την ευρωπαϊκή και οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας, παρακολούθησαν προσωπικότητες από τη διεθνή κοινότητα, διπλωμάτες, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και στελέχη επιχειρήσεων.

Μεταξύ των ομιλητών στο φετινό φόρουμ ήταν ο Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα κ. Xiao Junzheng, ενώ την έναρξη των εργασιών του καθιερωμένου πλέον διεθνούς θεσμού, κήρυξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος εκπροσώπησε στο συνέδριο τον Πρωθυπουργό.

Ο Πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε., Yu Zenggang, μετά από ένα θερμό καλωσόρισμα προς τους παρευρισκόμενους, εστίασε στην τεράστια ανάπτυξη που έχει πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Πειραιά σε επίπεδο υποδομών, ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης ανάπτυξης. Στάθηκε σε μεγάλα έργα, όπως τη σημαντική επέκταση στον σταθμό αυτοκινήτων που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και αποτελεί σημαντική αναβάθμιση στις διεθνείς μεταφορές, αλλά και στην ανθεκτικότητα που αποδεικνύει σταθερά η ΟΛΠ Α.Ε. στις ευμετάβλητες συνθήκες της εποχής. Πρόκειται, όπως τόνισε, για μία ανθεκτικότητα, η οποία επιβεβαιώνεται από τα ιστορικά ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων που επανειλημμένα πετυχαίνει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια και η οποία διαρκώς ισχυροποιείται, χάρη στην αξιοποίηση των συνεργειών που προκύπτουν από τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Yu Zenggang δήλωσε χαρακτηριστικά «To λιμάνι του Πειραιά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως σημαντική πύλη ναυτιλίας, μεταφορών και εμπορίου. Λειτουργεί ως καταλύτης για τη διασυνοριακή συνδεσιμότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη. Υπάρχει ωστόσο ακόμη μεγαλύτερο περιθώριο συνεργασίας, το οποίο αξίζει να αξιοποιηθεί περαιτέρω μέσω σταθερών, αμοιβαία επωφελών και βιώσιμων σχέσεων. Το κοινό μας όραμα για το μέλλον θα πρέπει να εστιάζει στην πράσινη και καινοτόμο ανάπτυξη. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε πως η πορεία προς το μέλλον γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και ταυτόχρονα στηρίζει την κοινωνική ευημερία. Η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας θα πρέπει να αποτελεί πυλώνα ευημερίας, σταθερότητας και βιωσιμότητας για το σήμερα και τις μελλοντικές γενιές».

Στο Forum συμμετείχαν πάνω από 170 διπλωμάτες, εμπειρογνώμονες, σχεδιαστές πολιτικής, επικεφαλής διεθνών οργανισμών και εκτελεστικά στελέχη εταιρειών, σε μια προσπάθεια ανάλυσης των σοβαρών προκλήσεων που συγκλονίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα και τις παγκοσμιοποιημένες πλέον οικονομίες.

Λιμάνι Καβάλας

Τον Λιμένα Καβάλας (ΟΛΚ ΑΕ) αλλά και την ΕΛΙΜΕ (Ένωση Λιμένων Ελλάδος) εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, δρ. Άγγελος Φ. Βλάχος.

Συμμετείχε ως ομιλητής στο εναρκτήριο πάνελ με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εντάσεις, μαζί με τους κκ. Yu Zeggang, Πρόεδρο του ΟΛΠ, Xiaxi Xia, στέλεχος του ΥπΕξ Κίνας και Γραμματέα της Συνεργασίας Κίνας-Χωρών Ανατ. Ευρώπης, τον πρέσβη ε.τ. Δημήτρη Ράλλη και με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Αντώνη Παπαγιαννίδη

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi.

Καταληκτικά, το ΒΒSF 2024 έδωσε την ευκαιρία σε ειδήμονες αλλά και εμπλεκόμενους εταίρους να υπογραμμίσουν στοχευμένα την αναγκαιότητα συνεργασίας, σε συνθήκες ευαλωτότητας και εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας για την έκβαση πληθώρας ζητημάτων στο πεδίο της διεθνούς ναυτιλιακής δραστηριότητας

PreviousNext