Τροχοί & TIR

Με υποθαλάσσια ρομπότ η επιθεώρηση των πυλώνων της Γέφυρας (+βίντεο)

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι υποθαλάσσιες επιθεωρήσεις των θεμελίων των πυλώνων της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Όπως ανακοίνωσε η ΓΕΦΥΡΑ, μέλος του Δικτύου VINCI Highways, οι εν λόγω επιθεωρήσεις διενερ
Δευτέρα 04/09/2023 - 16:49
Κοινοποίηση στα Social Media

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι υποθαλάσσιες επιθεωρήσεις των θεμελίων των πυλώνων της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Όπως ανακοίνωσε η ΓΕΦΥΡΑ, μέλος του Δικτύου VINCI Highways, οι εν λόγω επιθεωρήσεις διενεργούνται κάθε 8 χρόνια και είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς σκοπός τους είναι να εξεταστεί η κατάσταση της λιθορριπής που προστατεύει τη θεμελίωση των πυλώνων της Γέφυρας έναντι υποσκαφής, από τα ισχυρά ρεύματα που αναπτύσσονται περιμετρικά των υποθαλάσσιων θεμελίων. Η επιθεώρηση διεξήχθη με τη συμμετοχή εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού και χρήση τεχνολογίας αιχμής όπως ρομποτικά οχήματα (ROV) και εξελιγμένα συστήματα συλλογής δεδομένων και εντοπισμού θέσης (USBL). Επισημαίνεται ότι η διεξαγωγή των υποθαλάσσιων ερευνών σε βάθη μέχρι 65μ. από την επιφάνεια της θάλασσας είναι εξαιρετικά απαιτητική λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στο στενό Ρίου-Αντιρρίου όπως η θολότητα του νερού, τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και οι συχνοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Έπειτα από 19 χρόνια από την ολοκλήρωση της κατασκευής και 3 κύκλους υποθαλάσσιων επιθεωρήσεων, η αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων επιβεβαιώνει την άρτια μελέτη και κατασκευή του Έργου με υψηλά πρότυπα ποιότητας. Η δε συνέχιση των επιθεωρήσεων για την αξιολόγηση ενός τόσο κρίσιμου στοιχείου έχει ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των μελλοντικών επιθεωρήσεων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ, Πάνος Λούκας, δήλωσε σχετικά: «Η ολοκλήρωση ενός τόσου δύσκολου εγχειρήματος αποδεικνύει τη σημασία που δίνουμε στη διασφάλιση της ακεραιότητας και ανθεκτικότητας του Έργου. Η εισαγωγή καινοτόμων τεχνικών λύσεων και εξειδικευμένων μεθόδων αποτελούν μέρος της μόνιμης δέσμευσης της ΓΕΦΥΡΑ, μέλος του δικτύου της VINCI Highways μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων υπό παραχώρηση παγκοσμίως, στην ασφάλεια και δομική συντήρηση του Έργου. Από την έναρξη λειτουργίας της Γέφυρας το 2004 μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των €50 εκατομμυρίων και συνεχίζουμε να το πράττουμε. Στη ΓΕΦΥΡΑ εργαζόμαστε με όραμα την προαγωγή της θετικής κινητικότητας, συμβάλλοντας μέσω της συνεχούς διαθεσιμότητας του Έργου στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στις δύο πλευρές του Στενού».

Video URL
PreviousNext