Τροχοί & TIR

Προσοχή στα ρυμουλκούμενα: Ριπές ισχυρών ανέμων και καταιγίδες. Τι κάνουμε

Έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Τις μπόρες και τις σποραδικές καταιγίδες θα συνοδεύουν άνεμοι 7-8 μποφόρ με ριπές ανέμων που θα εκδηλώνονται ξαφνικά και με μεγαλύτερη
Τρίτη 05/09/2023 - 09:20
Κοινοποίηση στα Social Media

Έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Τις μπόρες και τις σποραδικές καταιγίδες θα συνοδεύουν άνεμοι 7-8 μποφόρ με ριπές ανέμων που θα εκδηλώνονται ξαφνικά και με μεγαλύτερη ένταση σε διάφορα σημεία κατά μήκος των δρόμων.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί με ρυμουλκούμενα τη στιγμή που θα δέχονται πλευρική ριπή ανέμου, συνήθως σε ανοιχτές τοποθεσίες όπως π.χ. κατά μήκος της Κωπαΐδας. Ακόμη πιο συνήθεις και επικίνδυνες είναι οι ριπές ανέμου σε υπερυψωμένα σημεία, κυρίως στις γέφυρες και ιδιαίτερα στις γέφυρες της Εγνατίας οδού και του Μετσόβου.

Οι οδηγοί πρέπει να κρατούν σταθερό τιμόνι και να είναι έτοιμοι για διόρθωση πορείας εφόσον δεχτούν δυνατή ριπή ανέμου. Εδώ να τονίσουμε ότι η παρέκκλιση του οχήματος λόγω ριπής ανέμου εξαρτάται από τη δύναμη της ριπής, την κατεύθυνση του ανέμου (αν μας χτυπά κάθετα στο πλάι ή πλαγιομετωπικά), αλλά και από την ταχύτητα του αυτοκινήτου. Οι χαμηλές ταχύτητες ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα επικαθήμενο έχει εκτεθειμένη στον άνεμο πλάγια επιφάνεια που ξεπερνά τα 50 τ.μ.

Για τους λόγους αυτούς και στις περιπτώσεις έντονων φαινομένων ας μην υποτιμούμε το προειδοποιητικό σήμα (αυτό με το ανεμούριο), καθώς στον δρόμο που ακολουθεί συχνά εκδηλώνονται δυνατοί πλευρικοί άνεμοι.

Να προσθέσουμε, τέλος, ότι όλα τα οχήματα που κινούνται στο δευτερεύον και επαρχιακό δίκτυο ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με απρόσμενες καταστάσεις, όπως κλαδιά δέντρων στο οδόστρωμα, θάμνοι ή και άλλα αντικείμενα.

Τα φαινόμενα στην κατηγορία 5 (ακραία)

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα, θα έχουν ένταση, αλλά και διάρκεια, με αποτέλεσμα τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής στις προαναφερόμενες περιοχές, ικανά να δημιουργήσουν κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα. Οι περιοχές όπου θα δεχθούν τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής είναι:

  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, ανατολικά τμήματα Ν. Λάρισας)
  • Σποράδες
  • Πιερία
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νοτιοδυτική Πελοπόννησος (Μεσσηνία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων, στην περιοχή της Φθώτιδας και της Μαγνησίας (Πήλιο), αναμένονται > 500 mm.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθούν:

  • Η ενίσχυση των ανέμων σε ισχυρούς και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις (6-7 μποφόρ)
  • Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
  • Η συνέχιση των καταιγίδων και την Πέμπτη 07/09, με βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης παραμένει στην Κατηγορία 5 (Ακραία). 

PreviousNext