Τροχοί & TIR

Μετά το όχι, ήρθε το ναι για τα 250 ηλεκτρικά Yutong

Με διαφορά λίγων βδομάδων, το ΣΤ’ κλιμάκιο του ελεγκτικού Συνεδρίου ενέκρινε το σχέδιο της σύμβασης που αφορά στην προμήθεια και συντήρηση για έναν χρόνο 250 ηλεκτροκινούμενων αστικών λεωφορείων, μή
Πέμπτη 13/07/2023 - 17:30
Κοινοποίηση στα Social Media
yutong electric bus athens

Με διαφορά λίγων βδομάδων, το ΣΤ’ κλιμάκιο του ελεγκτικού Συνεδρίου ενέκρινε το σχέδιο της σύμβασης που αφορά στην προμήθεια και συντήρηση για έναν χρόνο 250 ηλεκτροκινούμενων αστικών λεωφορείων, μήκους 12 μέτρων, με αυτονομία 180 χιλιόμετρα. 

 

Πρόκειται για την ίδια σύμβαση που δεν υπέγραψε, τον περασμένο Ιούνιο, επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, με το αιτιολογικό ότι η σύμβαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την 2014/25/ΕΕ οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ουσιαστικά προβλέπει τον αποκλεισμό από τις δημόσιες ευρωπαϊκές διαγωνιστικές διαδικασίες προσφερόντων από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν συμβάλλονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την ΕΕ.


Ωστόσο, το ίδιο κλιμάκιο, ήρθε τώρα να εγκρίνει την ίδια σύμβαση μετά από την έφεση που άσκησε ο επιχειρηματίας κ. Κοπελούζος που εκπροσωπεί την κινεζική Yutong στην Ελλάδα.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη ακολούθησαν και οι σχετικές δηλώσεις της ηγεσίας του υπ. Υποδομών και Μεταφορών.


Χρήστος Σταϊκούρας: «Η ανανέωση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τους πολίτες.

 Η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά στα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια και αναμένουμε τα πρώτα νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στις αρχές του 2024.

Παράλληλα, δρομολογούνται και τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού για άλλα 400 λεωφορεία, ενώ προετοιμάζεται και δεύτερη φάση προμήθειας για επιπλέον 650 λεωφορεία. Όλα τα νέα οχήματα θα είναι αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, προκειμένου να περιορίσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συγκοινωνιακού έργου».


Χριστίνα Αλεξοπούλου: «Η ενίσχυση του στόλου αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενταγμένη στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. 

Η απόκτηση συνολικά 1.300 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκ των οποίων τα πρώτα 250 ηλεκτροκίνητα εγκρίθηκαν ήδη και φτάνουν σε μερικούς μήνες, καταδεικνύει από πλευράς της πολιτείας ότι η στροφή στην ηλεκτροκίνηση και στις πράσινες μεταφορές δεν γίνεται μόνο με την αγορά ιδιωτικών επιβατικών οχημάτων, αλλά εφαρμόζεται οριζόντια στα ΜΜΜ.

 Ταυτόχρονα, είναι συμβατή με τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για την Ηλεκτροκίνηση και την Οδική Ασφάλεια, τομείς που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για αυτήν την τετραετία, σταθερά στην υπηρεσία των πολιτών και της κοινωνίας.»
 

PreviousNext