Τροχοί & TIR

Μυρίζει μπαρούτι: Άμεση αποχώρηση από Ουκρανία. Νεκροί δύο Έλληνες

Την άμεση αποχώρηση των Ελλήνων από την Ουκρανία και τη μη πραγματοποίηση ταξιδιών συνιστά το υπ. Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, με σημερινή ανακοίνωσή του, το υπ. Εξωτερικών αναφέρει: Συνεκλήθη σήμερα τ
Δευτέρα 14/02/2022 - 15:43
Κοινοποίηση στα Social Media

Την άμεση αποχώρηση των Ελλήνων από την Ουκρανία και τη μη πραγματοποίηση ταξιδιών συνιστά το υπ. Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, με σημερινή ανακοίνωσή του, το υπ. Εξωτερικών αναφέρει:

Συνεκλήθη σήμερα το πρωί (14/2/22) σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω Υπουργείων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα.

Συνιστάται, επίσης, στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο.

Επισημαίνεται, εν προκειμένω, ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο. Παράλληλα, θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της Πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα: Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE, Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782, Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453, Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr, Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev

Όποιος φύγει, φύγει

Σε ανάλογες ανακοινώσεις έχουν προβεί τα υπ. Εξωτερικών όλων σχεδόν των χωρών της Ε.Ε., ενώ ο βρετανικός τύπος κάνει λόγο για το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας ακόμα και εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα, οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συζήτησαν σήμερα όλα τα ενδεχόμενα και τις συνέπειες για την Ευρώπη από μια πιθανή σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν εξετάστηκαν θέματα συντονισμού και τονίστηκε η ανάγκη διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας και η εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων και των διαύλων επικοινωνίας, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Ρωσίας θα επέφερε σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κόστος και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Νεκροί δύο Έλληνες ομογενείς

Στο μεταξύ, δύο Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία έπεσαν νεκροί από πυρά στρατιωτών του Ουκρανικού Στρατού και δύο άλλοι, επίσης Έλληνες ομογενείς, νοσηλεύονται βαριά τραυματισμένοι.

Υπεύθυνοι της ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού Στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ομογενείς μας «για ασήμαντη αιτία».

Για το θέμα αυτό, η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, αναφέρει:

Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία.

Εκφράζουμε, επίσης, τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του Ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία».

PreviousNext