Τροχοί & TIR

Νέο σύστημα διοδίων ελεύθερης διέλευσης στη Γαλλία

Πώς λειτουργεί; Οι συνέπειες μη πληρωμής.
Τετάρτη 28/08/2024 - 15:27
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Η Γαλλία έθεσε σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα διοδίων ελεύθερης ροής στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους του άξονα Παρίσι-Νορμανδία (A13-A14). Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά και θα είναι πλήρως λειτουργικό μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το νέο σύστημα διοδίων αντικαθιστά τα παραδοσιακά διόδια με γερανογέφυρες εξοπλισμένες με κάμερες και αισθητήρες που εντοπίζουν και καταγράφουν αυτόματα τα απαραίτητα δεδομένα για τον υπολογισμό των διοδίων. Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν τη διαδρομή που πραγματοποίησε ο οδηγός και την κατηγορία του οχήματος, χωρίς να χρειάζεται να επιβραδύνει ή να σταματήσει την πορεία του.

Πώς λειτουργεί;

Όσοι ταξιδεύουν στους αυτοκινητόδρομους Α13 και Α14 στη Γαλλία, θα παρατηρήσουν μεγάλες γερανογέφυρες εγκατεστημένες πάνω από τις λωρίδες κυκλοφορίας. Αυτές οι γέφυρες θα εντοπίσουν αυτόματα το όχημα και θα υπολογίσουν τα τέλη διοδίων. Αφού περάσουν από ένα τμήμα διοδίων ελεύθερης διέλευσης, οι οδηγοί θα έχουν 72 ώρες για να πληρώσουν τα διόδια μέσω διαφόρων διαθέσιμων μεθόδων.

Ειδικότερα, οι οδηγοί μπορούν να επιλέξουν από μια ποικιλία επιλογών πληρωμής:

- Αυτόματη πληρωμή μέσω του σήματος Liber-t: Για όσους έχουν το σήμα διοδίων Liber-t στο παρμπρίζ του οχήματός τους, τα διόδια χρεώνονται αυτόματα στον λογαριασμό τους χωρίς πρόσθετα βήματα.

- Ηλεκτρονική πληρωμή: Οι οδηγοί μπορούν να πληρώσουν τα διόδιά τους online στον ιστότοπο της Sanef εντός 72 ωρών από το ταξίδι τους. Μπορούν είτε να πληρώνουν μετά από κάθε ταξίδι εισάγοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους είτε να ορίζουν αυτόματες πληρωμές συνδέοντας τον αριθμό εγγραφής και την τραπεζική τους κάρτα με τον λογαριασμό πελάτη Sanef.

- Φυσική πληρωμή: Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε καπνοπωλείο ή εφημεριδοπωλείο στο δίκτυο Nirio χρησιμοποιώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Αυτή η πληρωμή πρέπει επίσης να ολοκληρωθεί εντός 72 ωρών.

Συνέπειες μη πληρωμής

Οι αυτοκινητιστές που δεν πληρώσουν τα διόδιά τους εντός των 72 ωρών θα λάβουν ειδοποίηση πληρωμής. Αρχικά, αυτή η ειδοποίηση θα περιλαμβάνει το ποσό των διοδίων συν ένα πρόστιμο 90 ευρώ, το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 10 ευρώ εάν καταβληθεί εντός 15 ημερών.

Σε περίπτωση μη πληρωμής εντός δύο μηνών επιβάλλεται πρόστιμο 375 ευρώ.

Πηγή: trans.info

PreviousNext