Τροχοί & TIR

Η αύξηση των εξαγωγών απαιτεί την αναβάθμιση των υποδομών στις Μεταφορές

Τι ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης.
Τετάρτη 28/08/2024 - 15:49
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: ΣΕΒΕ
φωτό: ΣΕΒΕ

«Η ανάπτυξη των υποδομών στις μεταφορές είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικά προβλήματα. Η έλλειψη του σιδηρόδρομου, οι ανεπαρκείς υποδομές στα λιμάνια και η αδυναμία συνδυασμένων μεταφορών στο σύνολο σχεδόν της ελληνικής επικράτειας δημιουργούν μεγάλο έλλειμα ανταγωνιστικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης κατά τη συνάντησή του χθες στη Θεσσαλονίκη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών και κατέθεσε θέματα και προτάσεις που θα συμβάλλουν στη σημαντική ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ, της απασχόλησης, της εξωστρέφειας, αλλά και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, με σκοπό την επίτευξη του στόχου της τριετίας για εξαγωγική επίδοση 60%, δεδομένου ότι το ποσοστό για το 2023 ανήλθε στο 45,4%.

Ενδιαφέρουσα ήταν, επίσης, η επισήμανση του προέδρου του ΣΕΒΕ για την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στα σύνορα της χώρας.

«Οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια τόσο στους συνοριακούς σταθμούς όσο και στο εσωτερικό της χώρας θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και να συστηματοποιηθούν ώστε οι ελληνικές αξιόπιστες παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις να μη δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από ομοειδείς επιχειρήσεις άλλων χωρών ή και εγχώριες», ανέφερε ο κ. Διαμαντίδης.

Ένα ακόμη γενικότερο πρόβλημα που έθιξε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αφορά στην ανάγκη μείωσης του ασφαλιστικού κόστους και ειδικότερα του μη μισθολογικού κόστους, λέγοντας:

«Στην Ελλάδα, το μη μισθολογικό κόστος αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο υψηλά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα τελευταία χρόνια, αν και οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί, συνεχίζει να παραμένει υψηλό και αδιαμφισβήτητα περιορίζει την πρόθεση βελτίωσης των επιπέδων των μισθολογικών απολαβών».

PreviousNext