Τροχοί & TIR

Χωρίς τα φορτηγά η σήραγγα Κατερίνης

Η σήραγγα παρέμεινε καθολικά κλειστή από την 8η Απριλίου 2024.
Δευτέρα 13/05/2024 - 11:11
Κοινοποίηση στα Social Media
.

Πλήρως αναβαθμισμένος παραδόθηκε σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου στις 08:00, αποκλειστικά για τους οδηγούς Ι.Χ. οχημάτων ο κλάδος προς Θεσσαλονίκη της σήραγγας Κατερίνης.

Οι εργασίες αναβάθμισης της σήραγγας Κατερίνης αυξάνουν το παρεχόμενο επίπεδο ασφάλειας προς τους οδηγούς, εφάμιλλο με αυτό των νέων σηράγγων του αυτοκινητόδρομου, εναρμονίζοντάς την με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασφαλούς λειτουργίας σηράγγων.

Ο αναβαθμισμένος κλάδος προς Θεσσαλονίκη, εκτός από την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογιών και την επαύξηση της αντοχής της σήραγγας σε φωτιά, χρησιμοποιεί φωτιστικά τεχνολογίας LED με σκοπό τη βελτίωση του φωτισμού, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μέσω της βελτιστοποίησης κατανάλωσης ενέργειας και έχει επίσης εξοπλιστεί με σύγχρονα μέσα ελέγχου και τηλεχειρισμού των συστημάτων της.

Για τον βέλτιστο συντονισμό και την ετοιμότητα του προσωπικού όλων των Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τροχαία Αυτοκινητόδρομων, ΕΚΑΒ), πραγματοποιήθηκε στη σήραγγα το πρωί της Παρασκευής 10 Μαΐου και πριν την παράδοση σε κυκλοφορία του κλάδου προς Θεσσαλονίκη, άσκηση ετοιμότητας πλήρους κλίμακας.

Η κυκλοφορία θα γίνεται ως ακολούθως:

  • Για τα οχήματα Ι.Χ. θα διεξάγεται μέσω του αναβαθμισμένου – αμφιδρομημένου κλάδου (προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη), με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης.
  • Αποκλειστικά για τα οχήματα άνω των 3.5τ (π.χ. φορτηγά, λεωφορεία) θα διεξάγεται μέσω της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης, έως την πλήρη παράδοση της σήραγγας στην κυκλοφορία την άνοιξη 2025.

Υπενθυμίζεται ότι η σήραγγα παρέμεινε καθολικά κλειστή από την 8η Απριλίου 2024.

Η παράδοση έγινε παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου, ο οποίος επιθεώρησε τις παρεμβάσεις που έγιναν από τον παραχωρησιούχο, «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», στην ηλεκτροδότηση, στην εποπτεία, στον αυτόματο έλεγχο, στον αερισμό και στα συστήματα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας, που καθιστούν τη σήραγγα ασφαλέστερη για τους διερχόμενους οδηγούς.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Υποδομών μετέβη στη γέφυρα Αξιού όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες, οι οποίες ενισχύουν τη στατική της επάρκεια και αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη του έτους.

Ο Νίκος Ταχιάος ζήτησε την κατανόηση των μετακινουμένων για το διάστημα που πραγματοποιούνται οι εργασίες στη γέφυρα, υπενθυμίζοντας ότι καθ’ όλο το διάστημα, η διέλευση από τα διόδια των Μαλγάρων με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη γίνεται ελεύθερα.

PreviousNext