Καθορίστηκαν εκ νέου τα πρόστιμα που αφορούν παραβίαση του καθεστώτος ακινησίας, γίνεται πρόβλεψη προστίμου στην περίπτωση συνιδιοκτήτη του οχήματος, το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται φτάνοντας τα 30.000 ευρώ και το δίπλωμα αφαιρείται για τρία χρόνια είτε για τον ιδιοκτήτη είτε για εκείνον που το δήλωσε σε ακινησία.
Πιο αναλυτικά, με χθεσινή απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζονται τα παρακάτω:
1. Στην περίπτωση που εντοπίζεται όχημα που έχει τεθεί σε ακινησία στο πλαίσιο ελέγχων από τα αρμόδια όργανα, είτε να κυκλοφορεί, είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, είτε να είναι σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στη δήλωση ακινησίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντοπισμού και το πρόστιμο μη καταβολής αυτών που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, καθώς και διοικητικό πρόστιμο ίσο με δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος που δήλωσε το όχημα σε ακινησία. Στην περίπτωση που τα τέλη κυκλοφορίας του έτους έχουν καταβληθεί, τότε επιβάλλεται μόνο το διοικητικό πρόστιμο.
2. Σε περίπτωση υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ τριπλασιάζεται και αφαιρείται για τρία (3) έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος που δήλωσε το όχημα σε ακινησία με απόφαση του αρμόδιου οργάνου και τη διαδικασία που ορίζεται. Η υποτροπή συνίσταται στην εκ νέου διάπραξη της οριζόμενης, στο πρώτο εδάφιο της παρ. 4 του άρθρου 62 του ν. 5177/2025, παράβασης εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής του διοικητικού προστίμου, από τον ίδιο ιδιοκτήτη ή κάτοχο και για το ίδιο όχημα.
3. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, το διοικητικό πρόστιμο των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ ή του τριπλάσιου αυτού, σε περίπτωση υποτροπής, επιβάλλεται στον συνιδιοκτήτη του οχήματος που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.
4. Περιπτώσεις αναγκαστικής ακινησίας δεν καταλαμβάνονται από την παρούσα.
Άντληση στοιχείων και μέσω καμερών
1. Τα αρμόδια όργανα ελέγχου του άρθρου 2 αντλούν τις απαραίτητες για τον έλεγχο πληροφορίες, ήτοι την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα, τα στοιχεία ιδιοκτήτη ή κατόχου που δήλωσε το όχημα σε ακινησία (ΑΦΜ, αρμόδια Υπηρεσία για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, διεύθυνση κατοικίας), την τυχόν δήλωσή τους ως κλαπέντων, τον τόπο φύλαξης του οχήματος, την οφειλή τελών κυκλοφορίας, καθώς και κάθε άλλο συναφές στοιχείο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Οχημάτων. Ο εντοπισμός των οχημάτων στο πλαίσιο ελέγχων από τα αρμόδια όργανα δύναται να διενεργηθεί και μέσω της εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων, σε συγκεκριμένα σημεία διέλευσης ή/και στάθμευσης αυτών.
2. Για τη διενέργεια των ελέγχων από όργανα της ΑΑΔΕ, πλην των τελωνειακών αρχών, εκδίδεται από τον Προϊστάμενο της εκάστοτε Υπηρεσίας εντολή ελέγχου, η οποία μπορεί να αφορά είτε σε συγκεκριμένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, είτε σε ορισμένη περιοχή. Στην εντολή ελέγχου αναφέρονται η αιτία ελέγχου, ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσης της εντολής, το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου ή των υπαλλήλων στον οποίο ή στους οποίους ανατίθεται η διενέργεια του ελέγχου, το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία, η διεύθυνση κατοικίας/έδρας και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του ελεγχόμενου προσώπου, εάν η εντολή εκδίδεται για τον έλεγχο συγκεκριμένου προσώπου, ή η περιοχή του ελέγχου, εάν εκδίδεται για ορισμένη περιοχή και το έτος στο οποίο ο έλεγχος αφορά. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να διενεργείται και σε χρόνο εκτός του επίσημου ωραρίου των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.