Η Ιταλική Ομοσπονδία Μεταφορέων και ο Εθνικός Οργανισμός για την Προώθηση της Απασχόλησης και των Δεξιοτήτων (ANAPEC) του Μαρόκου συναντήθηκαν στην Καζαμπλάνκα και με την παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Βέλγικου Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας (ΕNABEL) και άλλων φορέων συζήτησαν τις δυνατότητες συνεργασίας Μαρόκου και Ιταλίας στον τομέα της αναβάθμισης της εκπαίδευσης των Μαροκινών οδηγών στα πρότυπα της ευρωπαϊκής κατάρτισης των επαγγελματιών οδηγών.
Τυπικά αναφέρεται ότι στόχος της αναβάθμισης του επιπέδου εκπαίδευσης είναι η αύξηση της ασφάλειας στον δρόμο, στην πραγματικότητα όμως (σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR) είναι η εκπαίδευση με χαμηλότερο κόστος των οδηγών στο Μαρόκο, ώστε να πληρούν το κριτήριο εισόδου στην Ιταλία ή και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών παραμένει το σοβαρότερο πρόβλημα στον τομέα των Μεταφορών.
Απαιτούμενο, φυσικά, θα παραμένει η απόκτηση ευρωπαϊκού διπλώματος και ΠΕΙ, αλλά αφενός το κόστος εκπαίδευσης θα έχει μειωθεί σημαντικά και αφετέρου θα ισχύει το κριτήριο παραμονής στην ΕΕ λόγω της απασχόλησής τους ως οδηγοί.
«Βασικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η ξεκάθαρη και ομόφωνη συμφωνία για την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης και των συνολικών προσόντων των οδηγών στο Μαρόκο, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα πρότυπα της ΕΕ. Αυτή η πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο για περιφερειακή ενοποίηση των αγορών και διευρυμένες ευκαιρίες κινητικότητας για τους επαγγελματίες οδηγούς», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, ο Διευθυντής Πιστοποιήσεων και Προτύπων της IRU, Patrick Philipp, «υπογράμμισε τη σημασία των διεθνώς αναγνωρισμένων πλαισίων και τον ρόλο των εναρμονισμένων προτύπων πιστοποίησης στην εξασφάλιση ασφαλών, αξιόπιστων και αποτελεσματικών οδικών μεταφορών».
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Skilled Driver Mobility for Europe και THAMM Plus, συμμετείχαν οι: ANAPEC, η Πρεσβεία της Ιταλίας στο Μαρόκο, η ENABEL (βελγικός οργανισμός διεθνούς συνεργασίας), η Ευρωπαϊκή Ένωση, η FAI, η FTL-CGEM – Ομοσπονδία Μεταφορών και Logistics, το IFTL – Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Μεταφορών & Logistics, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, το Υπουργείο Οικονομικής Ένταξης, Μικρών Επιχειρήσεων, Απασχόλησης και Δεξιοτήτων του Μαρόκου και το OFPPT – Οργανισμός Επαγγελματικής Κατάρτισης και Προώθησης της Εργασίας.