Τροχοί & TIR

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού οι Σχολικές Εκδρομές

Σε τι αφορά η έρευνα της επιτροπής.
Πέμπτη 23/10/2025 - 16:50
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Μετά από αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις του κλάδου, που διεξήγαγε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αποφασίστηκε η κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή υπόθεσης πιθανών αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης ή/και λόγω διευκόλυνσης της οριζόντιας σύμπραξης στην αγορά παροχής υπηρεσιών οργανωμένων σχολικών εκδρομών.

Ειδικότερα, χθες Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025, η Επιτροπή Ανταγωνισμού προχώρησε στην κατά προτεραιότητα εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο Εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά παροχής υπηρεσιών οργανωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών/ επισκέψεων/ ταξιδίων σε σχολεία, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15 ν. 3959/2011.  

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά: 

(α) σε πιθανολογούμενη οριζόντια (καρτελική) σύμπραξη μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην οργάνωση τέτοιων εκδρομών ή/και 

(β) στη διευκόλυνση της οριζόντιας σύμπραξης (“cartel facilitator” - «παράγοντας διευκόλυνσης») 

κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού, ενώ το άρθρο 1Α του ν. 3959/2011 απαγορεύει μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών προς ανταγωνιστές.

PreviousNext