Τροχοί & TIR

Συμφωνία Κίνας-Καζακστάν για διελεύσεις φορτηγών μέσω Κασπίας

Ποιες χώρες θα διασχίζουν τα φορτηγά.
Τετάρτη 10/07/2024 - 09:43
Κοινοποίηση στα Social Media
Φωτό: IRU | Επίσημο site της Προεδρίας του Καζακστάν
Φωτό: IRU | Επίσημο site της Προεδρίας του Καζακστάν

Ουσιαστικό βήμα για την αύξηση των οδικών μεταφορών Κίνας-Ευρώπης απετέλεσε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κίνας και Καζακστάν για διελεύσεις φορτηγών με τελικό προορισμό την Ευρώπη.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας και της σημασίας αυτής της συμφωνίας αποτελεί το γεγονός ότι υπεγράφη σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ των Προέδρων της Κίνας Xi Jinping και Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev. Αφορά στις διελεύσεις κινέζικων φορτηγών από το Καζακστάν με δελτίο TIR, χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και στην παροχή διευκολύνσεων για την επιβίβασή τους στα φέρυ της Κασπίας.

Τα φορτηγά από την Κίνα θα διασχίζουν το Καζακστάν φτάνοντας στην ανατολική ακτή της Κασπίας θάλασσας, την οποία θα διαπλέουν με φέρυ προς το λιμάνι Μπακού του Αζερμπαϊτζάν απ’ όπου θα συνεχίζουν προς Γεωργία και Τουρκία, πάντα με κατεύθυνση προς τα Δυτικά για να φτάσουν στα ευρωπαϊκά σύνορα είτε της Ελλάδας είτε της Βουλγαρίας.

Το ταξίδι εκτιμάται ότι έχει διάρκεια δέκα-έντεκα ημερών ή περισσότερο, ανάλογα με τον τελικό προορισμό εντός της Ευρώπης. Ανάλογη είναι και η οδική χιλιομετρική απόσταση που υπολογίζεται περί τα 6.500 χιλιόμετρα μέχρι τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Είναι γεγονός ότι εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και των μεγάλων καθυστερήσεων των σιδηροδρομικών μεταφορών, πολλές είναι οι μεταφορικές εταιρείες σε Ευρώπη και Κίνα που προσφέρουν στους πελάτες τους την εναλλακτική πρόταση της οδικής μεταφοράς.

Πηγή: IRU

PreviousNext