Τροχοί & TIR

Συνεργασία Ελλάδος - Αλβανίας για την Οδική Ασφάλεια

Τη διμερή συνεργασία Ελλάδος - Αλβανίας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας εγκαινίασε από τα Τίρανα ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος. Η επίσκεψη της ελλη
Τρίτη 13/12/2022 - 15:01
Κοινοποίηση στα Social Media

Τη διμερή συνεργασία Ελλάδος - Αλβανίας σε θέματα Οδικής Ασφάλειας εγκαινίασε από τα Τίρανα ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στην Αλβανία, με επικεφαλής τον κ. Παπαδόπουλο, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της αλβανικής κυβέρνησης μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδος στα Τίρανα, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και την παρουσίαση της στρατηγικής των δύο χωρών σε θέματα οδικής ασφάλειας και επιμόρφωσης των πολιτών.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών παρουσίασε τους βασικούς άξονες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας για τη δεκαετία 2021-2030, το οποίο εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής στην οποία προεδρεύει.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος:

«Ήδη έχουν ληφθεί σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα, όπως ο νέος νόμος για την εκπαίδευση και τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, όπου προβλέπεται η αναβάθμιση του περιεχομένου της εκπαιδευτικής ύλης και η χρήση τεχνολογικών μέσων για τη διασφάλιση της διαφάνειας στη θεωρητική και πρακτική δοκιμασία.

Ταυτόχρονα, αναμορφώνεται το πλαίσιο των ποινών στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δίνοντας έμφαση στις επικίνδυνες παραβάσεις που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τους θανάτους και τους σοβαρούς τραυματισμούς στα τροχαία δυστυχήματα».  

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι στη θεωρητική εξέταση για τα σήματα, η εκπαιδευτική ύλη διδάσκεται και εξετάζεται και στην αλβανική γλώσσα από το 2007, προκειμένου να διευκολυνθούν οι Αλβανοί πολίτες που διαμένουν στη χώρα μας. Επεσήμανε, ακόμη, ότι οι συνθήκες κυκλοφορίας που επικρατούν στις δύο γειτονικές χώρες, αλλά και η καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων χρηστών μεταξύ των οδικών αξόνων της Ελλάδας και της Αλβανίας, αποτελούν μια συνθήκη που καθιστά αναγκαία τη συνεργασία μας και την παροχή τεχνογνωσίας στο πεδίο της Οδικής Ασφάλειας.

«Η συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης, η οποία ισχύει από το 2020, αποτελεί τη βάση για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι πάρα πολλοί ιδιώτες και επαγγελματίες ταξιδεύουν συχνά από την Ελλάδα στην Αλβανία και αντίστροφα», δήλωσε ο Υφυπουργός Μεταφορών.

PreviousNext