Τροχοί & TIR

Τροποποιήσεις στη συμφωνία ADR. Τι ισχύει για τα μικρά βυτιοφόρα

Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις τροποποιήσεις και στα παραρτήματα της βασικής κοινοτικής οδηγίας 2008/68/ΕΚ.
από Μανώλης Αγριμανάκης | Τετάρτη 02/07/2025 - 11:10
Κοινοποίηση στα Social Media

Λόγω των επιστημονικών και των τεχνικών εξελίξεων πολλών νέων επικίνδυνων υλικών κυρίως εύφλεκτων, πυρομαχικών, ραδιενεργών κ.α., επικαιροποιήθηκε η συμφωνία ADR και τώρα, με υπ. απόφαση, έγινε η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις τροποποιήσεις και στα παραρτήματα της βασικής κοινοτικής οδηγίας 2008/68/ΕΚ.

Μέχρι 30 Ιουνίου τα μικρά βυτιοφόρα

Στην απόφαση για την επικαιροποιημένη συμφωνία ADR περιλαμβάνεται και η παρέκκλιση από τις απαιτήσεις ασφαλείας για σταθερές δεξαμενές (βυτιοφόρα οχήματα) μεικτής μάζας κάτω των 4 t που χρησιμοποιούνται για τοπικές μεταφορές πετρελαίου θέρμανσης (UN 1202) και έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1991 και 31ης Δεκεμβρίου 2002. Και ορίζεται ότι:

Οι σταθερές δεξαμενές (βυτιοφόρα οχήματα) μεικτής μάζας κάτω των 4 t που χρησιμοποιούνται για τοπικές μεταφορές μόνον πετρελαίου θέρμανσης (UN 1202), που έχουν ταξινομηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1991 και 31ης Δεκεμβρίου 2002, εάν έχουν πάχος περιβλήματος κάτω των 3 mm, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ακόμη. Προϋπόθεση είναι να πρόκειται για τοπικές μεταφορές με οχήματα ταξινομημένα την εν λόγω περίοδο. Η παρούσα μεταβατική διάταξη θα ισχύσει για τα βυτιοφόρα οχήματα μόνον εφόσον τροποποιηθούν σύμφωνα με την 6.8.2.1.20 και προσαρμοστούν σύμφωνα με τα εξής:

1. Παράγραφοι της ADR για την επιθεώρηση και τις δοκιμές: 6.8.2.4.2, 6.8.2.4.3, 6.8.2.4.4, 6.8.2.4.5

2. Οι δεξαμενές πληρούν τις απαιτήσεις των 6.8.2.1.28, 6.8.2.2.1 και 6.8.2.2.2.

Στο πεδίο Η «Διάρκεια ισχύος» της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος αναγράφεται «30.6.2027» Αρχική παραπομπή στην εθνική νομοθεσία: Τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής, εξοπλισμού και ελέγχων των δεξαμενών μεταφοράς συγκεκριμένων κατηγοριών επικινδύνων εμπορευμάτων για σταθερές δεξαμενές (οχήματα-δεξαμενές), αποσυναρμολογούμενες δεξαμενές που βρίσκονται σε κυκλοφορία (Απαιτήσεις για την κατασκευή, τον εξοπλισμό, τις επιθεωρήσεις και τις δοκιμές σταθερών δεξαμενών (βυτιοφόρα οχήματα) και αποσυναρμολογούμενων δεξαμενών σε κυκλοφορία, για ορισμένες κατηγορίες επικίνδυνων εμπορευμάτων). 

Ημερομηνία λήξης ισχύος: 30 Ιουνίου 2027.

.

Η επικαιροποιημένη συμφωνία ADR

Η νέα τροποποιημένη συμφωνία περιλαμβάνεται στην υπ. απόφαση 108477, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 3348/Β/25 και καταλαμβάνει 2.920 σελίδες.

Όπως αντιλαμβάνεστε, το μεγαλύτερο μέρος της ADR αφορά στους κατασκευαστές βυτίων, κοντέινερ και άλλων συσκευασιών για μεταφορές επικίνδυνων υλικών και βέβαια ενδιαφέρει τους εκπαιδευτές των σχολών ΣΕΚΟΟΜΕΕ, τους Συμβούλους Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ), τους αποστολείς και συσκευαστές επικίνδυνων υλικών και προϊόντων και φυσικά τους ίδιους τους μεταφορείς. Έστω και αν διαθέτουν ήδη πιστοποιητικό ADR, οδηγοί και ιδιοκτήτες φορτηγών, καλό θα είναι να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους να «φρεσκάρουν» τις γνώσεις τους και να επισημάνουν τα σημεία που τους ενδιαφέρουν στη νέα αυτή τροποποιημένη συμφωνία ADR.

Ακόμη όμως και οι αρχές ελέγχου (Αστυνομία, Λιμενικό) θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά, να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις των μεταφορέων, καθώς και τις εξαιρέσεις, δηλαδή τις περιπτώσεις όπου οι διατάξεις της ADR δεν ισχύουν (π.χ. δοχεία εύφλεκτων μέχρι 60 λίτρα ή μέχρι 240 λίτρα ανά φορτηγό).

Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και το κεφάλαιο των περιορισμών και των απαγορεύσεων που τίθενται για τη διέλευση οχημάτων ADR από τις σήραγγες.

Στην απόφαση γίνεται εκτενής αναφορά στις πέντε κατηγορίες των σηράγγων (ABCDE) ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, η εκτίμηση των κινδύνων σε συνδυασμό με την καταλληλότητα των εναλλακτικών οδών και τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Περιληπτικά, οι υπεύθυνοι των σηράγγων θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τρεις σημαντικούς κινδύνους που είναι οι εκρήξεις, η απελευθέρωση τοξικών αερίων ή πτητικών τοξικών υγρών και οι πυρκαγιές.

«Επικίνδυνα εμπορεύματα ισχυρών συνεπειών»

Ένα άλλο στοιχείο που παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι ο ορισμός «επικίνδυνα εμπορεύματα ισχυρών συνεπειών». Και είναι αυτά για τα οποία υπάρχει η πιθανότητα χρήσης σε τρομοκρατική ενέργεια και η οποία μπορεί, ως εκ τούτου, να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες, όπως οι μαζικές απώλειες, μαζικές καταστροφές ή, ιδιαίτερα για την Κλάση 7, μαζικές κοινωνικο-οικονομικές αναταραχές.

Πρόκειται δηλαδή για ορισμένα κόλα (περιέκτες) η κατασκευή των οποίων δεν υπόκειται σε έγκριση των αρμόδιων αρχών και με τα οποία δύναται να μεταφερθούν ραδιενεργά υλικά.

Υπηρεσίες Security

Η νέα επικαιροποιημένη συμφωνία ADR περιλαμβάνει και διατάξεις που αφορούν την ασφάλεια (Security). Πρόκειται για τα μέτρα ή τις προφυλάξεις που λαμβάνονται για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας κλοπής ή κατάχρησης επικίνδυνων εμπορευμάτων που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπους, περιουσίες ή το περιβάλλον.

Μεταξύ των άλλων, ορίζεται ότι «περιοχές σε προσωρινούς σταθμούς αποθήκευσης, προσωρινές τοποθεσίες αποθήκευσης, σταθμούς οχημάτων, περιοχές αγκυροβολίων και σιδηροδρομικούς σταθμούς σύνδεσης συρμών, που χρησιμοποιούνται για προσωρινή αποθήκευση κατά τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων θα πρέπει να ασφαλίζονται κατάλληλα, να φωτίζονται επαρκώς και όπου αυτό είναι δυνατό και απαραίτητο, να μην είναι προσβάσιμες στο κοινό».

Ορίζεται, επίσης, ότι τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη φύλαξη (security) θα πρέπει να έχουν λάβει εκπαίδευση για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ασφάλειας (security) στη φύση των κινδύνων που σχετίζονται με την ασφάλεια (security), την αναγνώρισή τους, τις μεθόδους για τη μείωση του κινδύνου και μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας (security). Θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφόρηση για τα σχέδια ασφάλειας (security) [αν υπάρχουν] συνεκτιμώντας τις ευθύνες και τα καθήκοντα των επιμέρους προσώπων και το τμήμα που τους αναλογεί στην εφαρμογή του σχεδίου ασφάλειας (security).

PreviousNext