Τροχοί & TIR

Volkswagen ID. Buzz και ID. Buzz Cargo: Επιστροφή στο μέλλον

Μετά από χρόνια φημών, στατικές παρουσιάσεις πρωτοτύπων και teasers στο διαδίκτυο, η Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα αποκάλυψε νωρίτερα φέτος την τελική μορφή παραγωγής των πολυαναμενόμενων ID. Buz
Παρασκευή 04/11/2022 - 08:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά από χρόνια φημών, στατικές παρουσιάσεις πρωτοτύπων και teasers στο διαδίκτυο, η Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα αποκάλυψε νωρίτερα φέτος την τελική μορφή παραγωγής των πολυαναμενόμενων ID. Buzz και ID. Buzz Cargo. Στα μέσα Αυγούστου οδηγήσαμε τα νέα Volkswagen στην Κοπεγχάγη, για να διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι τις δυνατότητες και τα δυναμικά χαρακτηριστικά των πνευματικών απογόνων ενός από τα πιο εμβληματικά οχήματα όλων των εποχών, του περίφημου Bulli.

Αμφότερα τα νέα μοντέλα εντάσσονται στη σχετικά νεοφυή (2019 πρεμιέρα του ID.3) οικογένεια των Volkswagen ID, έχουν πολλά, κοινά με αυτά, μηχανικά μέρη, αλλά σχεδιαστικά, χωροταξικά και σε επίπεδο στόχευσης απέχουν από τα αντίστοιχα επιβατικά VW.

Αυτό που μοιράζονται πάντως με τα επιβατικά ID, είναι η ξεκάθαρη αποστασιοποίησή τους από τα συμβατικά μοντέλα: εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα σασί από συμβατικό μοντέλο όπου στη θέση του πετρελαιοκινητήρα τοποθετήθηκαν ηλεκτρικό μοτέρ και μπαταρίες, αλλά με ένα εξ ολοκλήρου νέο σχέδιο, το οποίο δημιουργήθηκε και «στήθηκε» αποκλειστικά για χρήση με ηλεκτρική γραμμή μετάδοσης της κίνησης. Το ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ η Volkswagen έχει πλημυρίσει την αγορά με ηλεκτρικά επιβατικά οχήματα, τα δύο ID. Buzz είναι η πρώτη της προσπάθεια στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων. Κι όπως όλα δείχνουν, προορίζονται να αφήσουν για τα καλά το στίγμα τους.

Ρετρό από το μέλλον

Δεν είναι πολλές οι φορές που έχουμε εντυπωσιαστεί τόσο στη διάρκεια μίας παρουσίασης νέου μοντέλου από τον εξωτερικό σχεδιασμό ενός οχήματος, όσο με τα νέα VW. Η εταιρεία δεν δίστασε να ρίξει στην αγορά ένα από τα πιο ρηξικέλευθα σχήματα που έχουμε δει εδώ και χρόνια. Τόσο η επιβατική έκδοση MPV όσο και η «κλούβα» ξεχωρίζουν από οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στους δρόμους. Οι τολμηρές διχρωμίες κάνουν τα Volkswagen να ξεχωρίζουν από μακριά –τίποτα αντίστοιχο δεν κυκλοφορεί σε δημόσιο δρόμο. Ως μέγεθος, είναι λίγο μικρότερα από ένα π.χ., Multivan, αν και οι αδρές σχεδιαστικές γραμμές τα κάνουν να δείχνουν ακόμη πιο κόμπακτ και με ιδιαίτερα προσεγμένη συναρμολόγηση. Ψάχνοντας να δούμε γιατί ξεχωρίζει τόσο πολύ από οτιδήποτε άλλο στο δρόμο, καταλήξαμε πως γι’ αυτό ευθύνονται κυρίως οι απίστευτα μικροί πρόβολοι (φόρος τιμής στο αρχετυπικό Τ1), οι ζάντες των (έως και) 21 ιντσών και η ευμεγέθης, τελείως μίνιμαλ και αφαιρετική μάσκα με το κυψελοειδές πλέγμα στο κάτω μέρος. Επίσης, αν και λιγότερο μακρύ και πιο χαμηλό από το συμβατικό Caravelle, είναι ταυτόχρονα πιο φαρδύ, κάτι που το κάνει να δείχνει ακόμη πιο φουτουριστικό.

Χονδρικά, υπολογίστε πως είναι 200 χιλιοστά μεγαλύτερο από ένα Caddy και 200 χιλιοστά μικρότερο από το υφιστάμενο Caravelle. Η γκάμα αρχικά θα απαρτίζεται από τα δύο μοντέλα που δοκιμάσαμε στη Δανία, και τα στελέχη της εταιρείας μας είπαν ότι, θα ακολουθήσει έκδοση με μακρύτερο μεταξόνιο/ αμάξωμα, επόμενης γενιάς μπαταρίες, έκδοση με τετρακίνηση, δηλαδή με ηλεκτρικά μοτέρ και στους δύο άξονες, και φυσικά η ID. Buzz εκδοχή του αυτοκινούμενου California. Για όσους έχουν μπερδευτεί, να διευκρινίσουμε ότι, αναφορικά με τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, τα Transporter και California θα συνεχίσουν να διατίθενται, ενώ το Multivan (T7 στην ενδοεταιρική αργκό) ως νεότατο δεν έχει λόγους να νοιώθει… απειλούμενο είδος. Αυτό που θα πάψει είναι το Caravelle, χωρίς μάλιστα προφανή αντικαταστάτη.

Καμπίνα – στοιχεία εκμετάλλευσης

Στο εσωτερικό έχουμε να κάνουμε με ένα πανηγύρι των αισθήσεων, καθώς οι σχεδιαστές έχουν χρησιμοποιήσει την πιο τολμηρή χρωματική παλέτα που έχουμε δει σε όχημα μαζικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να νιώθεις λες και βρίσκεσαι στο εσωτερικό κάποιου εκθεσιακού πρωτοτύπου. Αυτή η αίσθηση είναι πιο έντονη στην επιβατική έκδοση, καθώς το Cargo είναι πιο συγκρατημένο, όπως αρμόζει σε επαγγελματικό όχημα. Επί του παρόντος, η διαμόρφωση της επιβατικής εκδοχής είναι πενταθέσια, είναι βέβαιο πάντως ότι, θα λανσαριστεί και (τουλάχιστον) επταθέσια. Συνολικά, ο διάκοσμος είναι φοβερός, με τελείως απροσδόκητα στοιχεία και εν γένει τολμηρό σχεδιασμό, που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Στον αντίποδα, αφουγκραζόμενος το εσωτερικό κάποιος, γρήγορα θα διαπιστώσει ότι, δεν υπάρχει μαλακό πλαστικό ούτε για δείγμα, κάτι που είναι κάπως οξύμωρο σε ένα όχημα που θέλει να είναι premium σε κάθε του πτυχή.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, αυτό εξηγείται από το γεγονός πως έγινε προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν μόνο ανακυκλωμένα υλικά –το φυσικό δέρμα, ζωϊκής προέλευσης- είναι μη αποδεκτό για τα ήθη της ID. οικογένειας. Αυτή η βίγκαν προσέγγιση είναι ηθικά σωστή, και γενικά δεν ενοχλεί, αφού δύσκολα λ.χ., θα καταλάβεις ότι, το δέρμα στη στεφάνη του τιμονιού είναι τεχνητό, ή στα καλύμματα των καθισμάτων χρησιμοποιούνται υλικά που προέρχονται από πλαστικά μπουκάλια που συλλέχθηκαν από τη θάλασσα. Από την άλλη όμως, το να έχεις σχεδιάσει το πιο φαντεζί ταμπλό της αγοράς, και αυτό να φτιάχνεται από 100% σκληρά πλαστικά δύσκολα συνάδει με το ύφος, την πολυτέλεια και την… τιμή της κατασκευής.

Η ψηφιακή οθόνη/πίνακας οργάνων στο van είναι 10ιντση και στο MPV στις 12 ίντσες, και η μίνιμαλ διαμόρφωση του ταμπλό διαθέτει και ειδική επιφάνεια για επαγωγική φόρτιση κινητού τηλεφώνου. Ως Volkswagen, ξεχάστε τα φυσικά, αναλογικά χειριστήρια. Τα μενού μας φάνηκαν εύχρηστα, και καλύτερα από ένα π.χ., Golf, αλλά ακόμη και σήμερα, δεν μπορούμε να συνηθίσουμε την έλλειψη περιστροφικών χειριστηρίων για τη ρύθμιση της έντασης του ήχου και τη θερμοκρασία του A/C.

Όπως είναι αναμενόμενο, όλη αυτή η υπερπαραγωγή και η φαντασμαγορία των ID. Buzz έρχεται με κάποιο χωροταξικό κόστος και αυξημένο απόβαρο. Κύριο «θύμα» της ηλεκτρικής γραμμής μετάδοσης κίνησης είναι στην περίπτωση του Cargo, το απόβαρο, όπου τα μόλις 648 κιλά φαντάζουν, και είναι λίγα για την κατηγορία –ναι, καλά μαντέψατε μέχρι και το Caddy έχει μεγαλύτερο απόβαρο. Θα χωρέσουν πάντως δύο ευρωπαλέτες. Ομοίως, ο συνολικός ωφέλιμος όγκος της κλούβας είναι ένα ταπεινό 3,9 κυβικά μέτρα, με τη δυνατότητα να χωρέσουν δύο ευρωπαλέτες κάπως να αντισταθμίζει τη μικρή χωρητικότητα. Το απόβαρο αγγίζει τους 2,5 τόνους κάτι εν πολλοίς αναμενόμενο εξαιτίας κυρίως των μπαταριών. Στάνταρ είναι μόνο μία συρόμενη πόρτα στην πλευρά του συνοδηγού, ενώ προαιρετικά διατίθεται και δεύτερη και για την άλλη πλευρά του αμαξώματος. Η πίσω πόρτα ανοίγει (στάνταρ εξοπλισμός) προς τα πάνω, και (έξτρα) μπορεί να παραγγελθεί και δίφυλλη. Το συνολικό μήκος των 4.712 χιλ. συνοδεύεται από ένα πολύ μεγάλο μεταξόνιο (2.988 χιλ.). Στην VW τονίζουν ότι η φιλοσοφία form-follows-function, δηλαδή το design ακολουθεί τη λειτουργικότητα, που χαρακτήρισε στο μέγιστο την περίπτωση του T1, του πρώτου Bulli, ισχύει και για τον σχεδιασμό του ID. Buzz. Οι καθαρές και αδιατάρακτες φόρμες συνοδεύονται από εξαιρετική αεροδυναμική: το ID. Buzz έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,285, το ID. BuzzCargo 0,29, για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη αυτονομία. Όσο για το επιβατικό VW, αν το συγκρίνεις με Caravelle υστερεί τόσο σε χώρους όσο και σε ευελιξία. Αν το συγκρίνεις με άλλα ηλεκτρικά SUV/MPV είναι αχανές.

Γραμμή μετάδοσης κίνησης

Και μόνο αυτή η παράγραφος θα αρκούσε για να καταλάβει κανείς το τεχνολογικό μπρα ντε φερ που επιδεικνύει με τα νέα ID. Buzz ο κατασκευαστής. Αρχής γενομένης από την αυτονομία των 425 χιλιομέτρων (κατά WLTP) είναι ξεκάθαρο ότι, προς το παρόν δεν υφίσταται ηλεκτροκίνητος ανταγωνισμός. Σε ταχυφορτιστή DC των (έως) 170 kW, πας από το 5% στο 80% του επιπέδου φόρτισης σε 30 λεπτά. Η μπαταρία των 77 kWh (net, ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο 82 kWh) παρέχει ρεύμα σε έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW (204 PS), που βρίσκεται και δίνει κίνηση στον πίσω άξονα. Η ισχύς φόρτισης με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είναι 11 kW.

Μέσω μιας υποδοχής βύσματος CCS, σε σταθμό ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) η ισχύς φόρτισης φτάνει έως και 170 kW. Όταν φορτίζεται με αυτόν τον τρόπο, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας αυξάνεται από 5 σε 80% σε περίπου 30'. Τα δύο οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων βασίζονται στην αρθρωτή (modular) πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) του Volkswagen Group. Σημαντικό για τον επαγγελματία είναι το γεγονός ότι, υπάρχει παροχή των 230 V για να χρησιμοποιεί εργαλεία παίρνοντας ενέργεια από το ίδιο το αυτοκίνητο αν χρειαστεί.

Εξοπλισμός – συστήματα υποβοήθησης οδήγησης

Στον ολοένα και πιο κρίσιμο τομέα των αναβαθμίσεων λογισμικού, η Volkswagen υπόσχεται συχνά over-the-air updates, τα οποία θα δίνουν περισσότερα στους ιδιοκτήτες κυρίως σε θέματα φόρτισης, αυτονομίας, σύστημα πολυμέσων και ξεκλείδωμα συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας. Τα δύο Volkswagen είναι εφοδιασμένα και με ένα σύστημα που ονομάζεται Car2X χάρη στο οποίο το όχημα επικοινωνεί με άλλα οχήματα, λαμβάνει πληροφορίες για σήμανση και κατάσταση υποδομών. Το Car2X είναι, όπως είχαμε σημειώσει και κατά τη διάρκεια της σύντομης επαφής με τα καμουφλαρισμένα πρωτότυπα, μοναδικά διαδραστικό: είναι ικανό να σε προειδοποιήσει λ.χ., για ατύχημα και ακινητοποιημένα πάνω στο οδόστρωμα οχήματα, μετά από μια στροφή, προτού εσύ αντικρίσεις με τα μάτια σου το συμβάν. Στα μοντέλα παραγωγής μετρήσαμε γύρω στα τριάντα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης, με το Park assist plus να ξεχωρίζει αφού για πρώτη φορά διατίθεται με λειτουργία μνήμης: μπορεί όχι μόνο να «μάθει» να παρκάρει μόνο του στο σπίτι, στη δουλειά ή σε χώρους πελατών, αλλά ακόμη και να μπαίνει με την όπισθεν σε γκαράζ. Το απόλυτο highlight του αυτοκινήτου πάντως, είναι το Travel Assist με swarm data. Τι είναι αυτό; Πρακτικά ένα μαθητευόμενο Travel Assist που δίνει δυνατότητες ημιαυτόνομης οδήγησης ακόμη και σε καρόδρομους χωρίς λωρίδες –στις οποίες βασίζονται τα συμβατικά συστήματα- και το οποίο λειτουργεί και στη χώρα μας.

Στον δρόμο

Να σημειωθεί ότι με τα ID. Buzz απλά φροντίζεις να έχεις το κλειδί σε κάποια τσέπη: δεν κάνεις καμία άλλη κίνηση, το όχημα «ξυπνά» όταν εισέλθεις στο εσωτερικό, ενώ αντίστοιχα σβήνει και «δένει» αυτόματα όταν παρκάρεις και εξέλθεις. Για να το πούμε από την αρχή, αν όλα τα ηλεκτρικά van είχαν παρόμοια οδηγικά χαρακτηριστικά, δεν θα είχαμε κανένα παράπονο.

Από τη στιγμή που κάθεσαι στη θέση του οδηγού, είναι φανερό ότι οι σχεδιαστές και μηχανικοί που ενεπλάκησαν στη δημιουργία και εξέλιξη του οχήματος, πρέπει να είχαν μεγάλα κέφια –δεν μπορούμε να σκεφτούμε άλλο van στο οποίο να αισθάνεσαι τόσο ευδιάθετος και χαλαρός. Στα επιμέρους, η (σχετικά ψηλή) θέση οδήγησης προσομοιάζει σε κάψουλα, καθώς μοιάζει σαν να σε περιβάλλουν αποκλειστικά κρύσταλλα. Ο κύκλος στροφής των 11 μέτρων του δίνει ευελιξία σκούτερ και η απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού δεν έχει αντίστοιχο σε όχημα της κατηγορίας. Κάνεις αναστροφή με τη μία, σε σημεία που δεν θα το επιχειρούσες ούτε με κόμπακτ van. Μας άρεσε επίσης πολύ η αίσθηση της κίνησης στον πίσω άξονα και η ροπή των 310 Nm –διαθέσιμη στο σύνολό της από στάση- κάνει τα πράγματα ακόμη πιο απολαυστικά. Η αλήθεια είναι πως αισθανθήκαμε κάπως αμήχανα, αφού είναι δύσκολο να βρεις σημεία κριτικής στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Ο κανόνας εδώ είναι το τρίπτυχο ησυχία τάξη και ασφάλεια (ΜακΦέρσον μπροστά, πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω), με την ομοιογένεια και το ραφινάρισμα των ID. Buzz να είναι μοναδικά.

Αμφότερα, έχουν το πιο καλορυθμισμένο πεντάλ γκαζιού που έχουμε δοκιμάσει σε ηλεκτρικό όχημα, ενώ η πέδηση και η διαδικασία ανάκτησης ενέργειας είναι υποδειγματικές σε αίσθηση. Το κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτει μία σχέση, η επιτάχυνση 0-100 χλμ. απαιτεί 10,2 δευτερόλεπτα, και υπάρχει κόφτης στα 145 χλμ./ώρα και η αλήθεια είναι ότι το αυτοκίνητο δείχνει ικανό να κινηθεί και σε πολύ υψηλότερες μέσες ωριαίες ταχύτητες. Την ημέρα της δοκιμής είχαμε ήλιο, και ισχυρή καταιγίδα για μία ώρα, με το ID. Buzz να επιδεικνύει κατευθυντικότητα τρένου. Το τιμόνι έχει αίσθηση που δύσκολα θα σε κάνει να επιθυμείς κάτι περισσότερο. Όσο για την κατανάλωση (kWh/100 χλμ.) σε πραγματικές συνθήκες, εύκολα πετύχαμε τιμή γύρω στα 21, με οδήγηση σε πόλη και αυτοκινητόδρομο, οπότε όλα δείχνουν ότι, σε πραγματικές συνθήκες χρήσης μπορείς να ξεπερνάς σχετικά άνετα τα 400 χιλιόμετρα αυτονομίας. Για τους οδηγούς αστικών διανομών, δεν θα εκπλαγούμε αν δουν την αυτονομία να αγγίζει και τα 500 χιλιόμετρα.

PreviousNext