Τροχοί & TIR

Υπνική άπνοια: Ο πιο ύπουλος εχθρός του Επαγγελματία Οδηγού

Ο εφιάλτης της νύστας είναι για τους επαγγελματίες οδηγούς ο πιο ύπουλος εχθρός. Έρχεται νωρίς, τότε που έχουμε μπροστά μας πολλά χιλιόμετρα, τότε που ο χρόνος της παράδοσης πιέζει αφόρητα. Γιατί όμ
Σάββατο 01/07/2023 - 09:00
Κοινοποίηση στα Social Media

Ο εφιάλτης της νύστας είναι για τους επαγγελματίες οδηγούς ο πιο ύπουλος εχθρός. Έρχεται νωρίς, τότε που έχουμε μπροστά μας πολλά χιλιόμετρα, τότε που ο χρόνος της παράδοσης πιέζει αφόρητα.

Γιατί όμως τόσο ύπουλα; Γιατί ενώ κοιμηθήκαμε αρκετά πριν πιάσουμε το τιμόνι, η νύστα ξανάρχεται; Απλούστατα: Νομίζαμε ότι κοιμηθήκαμε. Στην πραγματικότητα δεν ξεκουραστήκαμε καθόλου εξαιτίας της υπνικής άπνοιας.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η ασθένεια αυτή εμποδίζει τον οδηγό κατά τη διάρκεια του ύπνου να αναπνέει με ευκολία. Χωρίς συνειδητά να έχει ξυπνήσει λόγω της ανεπάρκειας αέρος στους πνεύμονες (λιγότερο οξυγόνο -περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα) ο εγκέφαλος δίνει εντολή στους άνω αεραγωγούς μυς του αναπνευστικού μας συστήματος να ανοίξουν και να πάρει αέρα ο ασθενής. Κάθε φορά όμως που αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου, και τότε μάλιστα έχουμε και δυνατό ροχαλητό και έντονη αναπνευστική προσπάθεια, εμποδίζεται ο κανονικός και αναζωοδόχος βαθύς ύπνος, με αποτέλεσμα ο ασθενής να νομίζει ότι το βράδυ έχει κοιμηθεί, ενώ στην πραγματικότητα έχει ξαγρυπνήσει.

Αυτό οφείλεται στην υπνική άπνοια όπως ονομάζεται επιστημονικά η ασθένεια αυτή και για την οποία κανείς από μας δεν ενδιαφέρεται, ίσως γιατί δεν γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ασθένεια. Συνήθως όλοι με τη φαντασία μας ψάχνουμε και βρίσκουμε μία αιτία με την οποία δικαιολογούμε στον εαυτό μας τα αίτια της νύστας που μας κυριεύει τόσο νωρίς στο ταξίδι.

Κατά τον κ. Ι. Φαρμακίδη, εκπρόσωπο της εταιρείας Air Sep Hellas τα συμπτώματα όπως δυνατό ροχαλητό με απότομες αυξομειώσεις του θορύβου στη διάρκεια του ύπνου μας, η κόπωση και νύστα στη διάρκεια της ημέρας που συνοδεύεται με διανοητική κατάπτωση, αλλαγή χαρακτήρα και τρόπου ζωής, σεξουαλική αποχή και ανορεξία, πρωινοί πονοκέφαλοι, καθώς και μείωση της εργασιακής απόδοσης αποτελούν ορισμένα από τα βασικά συμπτώματα.

Οι επιπτώσεις μιας διαγνωστικής αδιαφορίας μπορεί να έχουν δραματικά επακόλουθα όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση, αρρυθμίες, μέχρι και ανακοπή, μεγιστοποίηση εργασιακών δυστυχημάτων και τελικά λόγω ύπνου στο τιμόνι οδήγησης δυστυχήματα με απώλειες ζωών, τραυματισμούς, υλικές ζημιές κ.λπ.

Η υπνική ανεπάρκεια δυστυχώς δεν αποτελεί ιδίωμα των ολίγων. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 25 εκατομμύρια ασθενείς που έχουν τα συμπτώματα OSAS (Obstructive Sleep Apnea Syndrome) αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, ενώ μόνο δύο εκατομμύρια έχουν διαγνωστεί στις ηλικίες οδήγησης από 30 έως 60 ετών.

Το 24% των ανδρών καθώς και το 9% των γυναικών παρουσιάζουν OSAS συμπτώματα στην ίδια ηλικιακή κατηγορία. Για τους άντρες άνω των 55 ετών το 30% μέχρι 60% ικανοποιούν τους όρους OSAS.

Σήμερα στη χώρα μας οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι αρχές ασφαλείας καθώς και οι ασφαλιστικές εταιρείες διαμέσου του Συνδέσμου Πρόληψης Ατυχημάτων και με την αυτονόητη συμπαράσταση των ανάλογων νομοθετικών διατάξεων επικεντρώνουν την προσοχή όλων στην κατανάλωση του αλκοόλ ως τον πρωτογενή παράγοντα οδικών ατυχημάτων. Η προσπάθεια αυτή ενημέρωσης του κοινού αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των τροχαίων δυστυχημάτων λόγω υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι ίδιες όμως αρχές εξακολουθούν να αγνοούν παντελώς την επικινδυνότητα της ασθένειας ‘υπνική άπνοια’, η οποία σε αντίθεση με τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται και νομοθετούνται από την πολιτεία για την καταπολέμηση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ είναι τελείως κενή οποιουδήποτε προληπτικού μηχανισμού και επιδρά έτσι παραπλανητικά στην αιτιολογία τροχαίων δυστυχημάτων καλύπτοντας τα πραγματικά αίτια με γενικές αοριστολογίες (όπως βγήκε από τον δρόμο, άλλαξε λωρίδα κυκλοφορίας, έχασε τον έλεγχο κ.λπ.). Αν λοιπόν παραδεχτούμε ότι η άπνοια είναι πιο επικίνδυνη από την κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση, ο πιθανός συνδυασμός των δύο είναι θανατηφόρος.

Τελευταίες αμερικανικές και Ευρωπαϊκές δημοσιεύσεις γνωστών πανεπιστημίων και εξειδικευμένων εργαστηρίων έχουν αποδείξει ότι ο λίγος ύπνος μπορεί να μας επηρεάσει, όπως το πολύ ποτό.

Με απλά λόγια η επιστημονική κοινότητα διεθνώς έχει αποδεχθεί σήμερα ότι η υπνική άπνοια αποτελεί πιο μεγάλο παράγοντα κινδύνου στον δρόμο από τον αλκοόλ!

PreviousNext