Τροχοί & TIR

Διαβαλκανικό Εμπορευματικό Κέντρο Μεταφορών στη Σίνδο

Με γραπτή δέσμευση του ΥΜΕ κ. Χατζηδάκη Με γραπτό μήνυμά του ο ΥΜΕ Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες του 12ου Συνεδρίου Logistics, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency»
Κυριακή 26/02/2012 - 22:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Με γραπτή δέσμευση του ΥΜΕ κ. Χατζηδάκη


Με γραπτό μήνυμά του ο ΥΜΕ Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες του 12ου Συνεδρίου Logistics, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency», στη Θεσσαλονίκη, ότι δεσμεύεται για τη δημιουργία ενός μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με στόχο την εξέλιξή του σε διαβαλκανικό εμπορικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση της έκτασης των 675 στρεμμάτων του στρατοπέδου ανήκει σε θυγατρική του ΟΣΕ και αυτό που απομένει είναι η προκήρυξη διαγωνισμού αντίστοιχου με του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.

Σημαντική επίσης ήταν η αναφορά του καθηγητή Δημήτρη Τσαμπούλα, μέλους της Μόνιμης Επιτροπής Logistics του υπουργείου Μεταφορών, σχετικά με την πρόσφατη τροποποίηση στο νόμο 333 που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε ένα εμπορευματικό κέντρο να κατέχει χώρο και στην ενδοχώρα και σε λιμάνι, κάτι που, ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης μιας «διχωρικής» διαμετακομιστικής υποδομής - στο λιμάνι και στο στρατόπεδο Γκόνου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics Β. Ελλάδος, καθηγητής Ελευθέριος Ιακώβου, τόνισε την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής στον τομέα, αναφέροντας ενδεικτικά πως «το 13,5% το ελληνικού ΑΕΠ έχει να κάνει με τη διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας». Σήμερα, το κόστος της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας είναι πολύ σημαντικό -αρχίζει από 15% του συνολικού κόστους παραγωγής και φτάνει μέχρι και 35% στην περίπτωση των εταιρειών τροφίμων.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα 29η μεταξύ 139 χωρών και πρώτη ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη, όσον αφορά στο δείκτη αποδοτικότητας logistics (LPI). Στην ίδια λίστα, τις πρώτες τρεις θέσεις καταλαμβάνουν Σιγκαπούρη, Ολλανδία και Γερμανία, ενώ οι ΗΠΑ την 14η.

Στο ίδιο τεύχος #248

PreviousNext