Τροχοί & TIR

Ψηφιακός Συνοδηγός στα φορτηγά Volvo του μέλλοντος

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HAVEit επικεντρώνεται σε ευφυή οχήματα επόμενης γενιάς που μπορούν να σώζουν ζωές, με σεβασμό στο περιβάλλον, μέσω προηγμένων συστημάτων υποστήριξης του οδηγού. Η μελέτη ‘High
Κυριακή 26/02/2012 - 22:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HAVEit επικεντρώνεται σε ευφυή οχήματα επόμενης γενιάς που μπορούν να σώζουν ζωές, με σεβασμό στο περιβάλλον, μέσω προηγμένων συστημάτων υποστήριξης του οδηγού. Η μελέτη ‘Highly Automated Vehicles for Intelligent Transport' με προϋπολογισμό 28 εκατομμύρια ευρώ, έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός εικονικού συνοδηγού που θα αντιδρά στις τρέχουσες συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και θα καλύπτει τις ανάγκες του οδηγού.


Σαββατοκύριακα, ατυχήματα, κακές καιρικές συνθήκες ή οδικά έργα. Πολλοί είναι οι λόγοι για τη δημιουργία κυκλοφοριακών προβλημάτων, αλλά όλοι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: όπου υπάρχουν ουρές κυκλοφορίας, εγκυμονεί ο κίνδυνος ατυχήματος. Μία στατιστική της Ευρωπαϊκής Έρευνας Πρόκλησης Ατυχημάτων με Φορτηγά δείχνει ότι το 47% όλων των ατυχημάτων με φορτηγά γίνονται σε μονότονες συνθήκες οδήγησης ή έντονου άγχους, όπως σε μία κυκλοφοριακή ανάσχεση, με οχήματα που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, όπως διασταυρώσεις και οδικά έργα.


Το φορτηγό Volvo του μέλλοντος θα έχει ενσωματωμένο έναν ψηφιακό συνοδηγό. Ένας εικονικός φύλακας άγγελος που θα βοηθά τον οδηγό, ή θα παρεμβαίνει, εάν ο ίδιος χάσει τον έλεγχο.


«Μία από τις προκλήσεις είναι ο τρόπος επικοινωνίας του οχήματος με τον οδηγό, τα απαραίτητα όργανα ενδείξεων και φωνητικών λειτουργιών, κ.λ.π. Ο καθένας έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία, επομένως το σύστημα πρέπει να αναγνωρίζει πότε ο οδηγός νιώθει εκνευρισμένος ή ήρεμος» σχολιάζει ο συντονιστής του HAVEit project, Reiner Hoeger.

Η βιομηχανία του αυτοκινήτου διερευνά τον τομέα των αυτοματοποιημένων οχημάτων εδώ και αρκετό καιρό και πολλά νέα στοιχεία έχουν ήδη μπει στην παραγωγή. Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος, ωστόσο, βελτιώνονται με στόχο την υποστήριξη του οδηγού, όχι μόνο παρέχοντάς του βοήθεια, αλλά αναλαμβάνοντας και κάποια καθήκοντα όταν χρειάζεται. Η εν λόγω τεχνολογία βασίζεται σε έναν αριθμό αισθητήρων που ανιχνεύουν σημάνσεις λωρίδων, οδικά σήματα, την τρέχουσα κυκλοφοριακή κατάσταση και τις οδικές συνθήκες. Αυτoί συνδυάζονται με ένα εσωτερικό σύστημα που παρακολουθεί τον οδηγό και ερμηνεύει τις ανάγκες του. Επιπλέον, το φορτηγό αναβαθμίζεται, ώστε να ελέγχεται ηλεκτρονικά. Η ίδια τεχνολογία θα συμβάλλει επίσης στην πιο οικονομική κατανάλωση και θα βοηθήσει τον οδηγό να υιοθετήσει ένα πιο οικολογικό στυλ οδήγησης.

Περισσότερα για την πρώτη παρουσίαση της VOLVO στο Τροχοί και TIR Αυγούστου που κυκλοφορεί.

Στο ίδιο τεύχος #256

PreviousNext