Η υποχρεωτική υποβολή των ψηφιακών παραστατικών, των ψηφιακών αιτημάτων και συναλλαγών συχνά δημιουργεί σοβαρά προβλήματα γραφειοκρατίας, ειδικά όταν οι υπόχρεοι αδυνατούν να χειριστούν τις υποδείξεις των υπουργείων και των αρχών περί ακολουθητέων ψηφιακών διαδρομών.
Αφορμή για το σχόλιό μας η αντίδραση των ιδιοκτητών συνεργείων να εφαρμόσουν από την 1η Ιουλίου το ψηφιακό πελατολόγιο. Για το θέμα, πήρε θέση ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, επισημαίνοντας πως η επιτυχία τέτοιων (ψηφιακών) μεταρρυθμίσεων εξαρτάται άμεσα από την τεχνική ωριμότητα των συστημάτων, την επαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση των επιχειρήσεων, αλλά και την πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR). Και σε άλλο σημείο παρατηρεί: «Υπάρχουν ασυμβατότητες μεταξύ των ΦΕΚ και της τεχνικής τεκμηρίωσης, ενώ απουσιάζουν βασικές λειτουργίες.
Επιπλέον, η ασυμβατότητα μεταξύ δοκιμαστικού και παραγωγικού περιβάλλοντος δημιουργεί αστάθεια, ενώ η ανεπάρκεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης καθιστά ανέφικτη την έγκαιρη εφαρμογή».
Προβλήματα ψηφιακής γραφειοκρατίας αντιμετωπίζουν και οι οδηγοί φορτηγών TIR. Ενώ δηλαδή, αρκετές τρίτες χώρες προσχώρησαν στην ψηφιοποίηση των διελεύσεων με την αποδοχή των eCMR, παρατηρήθηκαν πολύωρες καθυστερήσεις στις «ηλεκτρονικές» λωρίδες διέλευσης, ενώ γρηγορότερα περνούσαν τα φορτηγά με τη συμβατική φορτωτική.
Χρειάστηκαν δεκαετίες, ίσως και αιώνες να ξεφύγουμε από τη γραφειοκρατία των χαρτιών. Για να μη μπλέξουμε με την ψηφιακή γραφειοκρατία, ας κάνουν λίγη υπομονή οι κυβερνώντες, προκειμένου να βρεθεί ο απαραίτητος χρόνος για σωστή ενημέρωση και εξοικείωση των επαγγελματιών.
Καλό μήνα και πάντα καλοτάξιδοι