Τροχοί & TIR

ΑΑΔΕ: Τελωνειακοί έλεγχοι σε φορτηγά, σταθμούς ΚΤΕΛ και πρατήρια καυσίμων

Το διάστημα Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2024.
Τετάρτη 16/10/2024 - 11:13
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: ΑΑΔΕ
φωτό: ΑΑΔΕ

Σε υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα Τελωνεία συνεχίζουν τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων, καταγράφοντας σημαντικές επιτυχίες στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης ρευστών διαθεσίμων, καπνικών προϊόντων, αλκοολούχων προϊόντων, ναρκωτικών, παραποιημένων ειδών και ενεργειακών προϊόντων.

Λαθραία καπνικά προϊόντα

Στο Τελωνείο Ευζώνων:

Σε περιπτώσεις φορτηγών που προσήλθαν στη χώρα, κατόπιν ελέγχου εντοπίστηκαν:

• με τη συνδρομή του σκύλου ανιχνευτή «Βούκα», 44 κούτες (8.800 τεμάχια) τσιγάρα κρυμμένα κάτω από το υδραυλικό σύστημα ανύψωσης της καρότσας. Στον οδηγό επιβλήθηκε πολλαπλό τέλος για τη λαθρεμπορία ύψους 3.560€.

• με τη συνδρομή του σκύλου ανιχνευτή «Βούκα», 54 κούτες (10.800 τεμάχια) τσιγάρα, κρυμμένα κάτω από το υδραυλικό σύστημα ανύψωσης της καρότσας. Στον οδηγό επιβλήθηκε πολλαπλό τέλος για την λαθρεμπορία ύψους 4.370€.

• 760 τεμάχια τσιγάρα και 250gr καπνό κρυμμένα στην καμπίνα.

Στο Τελωνείο Πατρών:

• σε έλεγχο στον χώρο των αποσκευών του λεωφορείου της γραμμής Βόνιτσας - Αθήνας στα διόδια του Ρίου - Αντιρρίου, με τη βοήθεια του σκύλου ανιχνευτή «King», βρέθηκε σαν ασυνόδευτο και κατασχέθηκε ένα δέμα με 6.5 kg χύμα λεπτοκομμένου καπνού. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των 1.425€.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής από έλεγχο που πραγματοποίησε στους χώρους της αποθήκης του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, στο σταθμό Κηφισού Αττικής, αναφορικά με τα διακινούμενα ασυνόδευτα δέματα και αποσκευές, εντόπισε και κατάσχεσε λαθραία διακινηθείσα ποσότητα καπνικών προϊόντων βάρους περίπου 50 kg.

φωτό: ΑΑΔΕ
φωτό: ΑΑΔΕ

Παράνομα αλκοολούχα προϊόντα και εξοπλισμός απόσταξης

Στο Τελωνείο Ευζώνων σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε φορτηγό αυτοκίνητο κατά την είσοδό του στη χώρα το οποίο μετέφερε φιάλες αλκοολούχων ποτών, προέκυψε ασυμφωνία μεταξύ των εγγράφων μεταφοράς και των πραγματικών ποσοτήτων που μεταφέρονταν. Από τη ζύγιση διαπιστώθηκε λαθρεμπορία 464 φιαλών των 700 ml. Στον οδηγό επιβλήθηκε πολλαπλό τέλος ύψους 10.727€.

Ελεγκτές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής πραγματοποίησαν έλεγχο στους χώρους της αποθήκης του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας στο σταθμό του Κηφισού Αττικής, αναφορικά με τα διακινούμενα ασυνόδευτα δέματα και αποσκευές. Εντοπίστηκε και δεσμεύτηκε ποσότητα περίπου 30 lt αλκοολούχου υγρού.

Στο Τελωνείο Ευζώνων:

Σε περιπτώσεις φορτηγών που προσήλθαν στη χώρα, κατόπιν ελέγχου εντοπίστηκαν: 

• 1.250 τεμάχια παραποιημένα/ απομιμητικά προϊόντα

• 216 ζευγάρια υποδήματα και 1.560 ζευγάρια κάλτσες με εμπορικό σήμα επώνυμων εταιρειών

φωτό: ΑΑΔΕ
φωτό: ΑΑΔΕ

Στο Τελωνείο Κήπων ελεγκτές του τμήματος δίωξης λαθρεμπορίου πραγματοποίησαν έλεγχο εμπορευμάτων σε δυο φορτηγά αλβανικής μεταφορικής εταιρείας από Τουρκία με προορισμό την Αλβανία. Από τον έλεγχο στο πρώτο φορτηγό βρέθηκαν:

- 9.054 συσκευασίες των 2 kg απορρυπαντικό σε σκόνη και

- 8.094 συσκευασίες των 360 ml σαμπουάν

Από τον έλεγχο στο δεύτερο φορτηγό βρέθηκε απορρυπαντικό σε σκόνη και συγκεκριμένα:

- 1.400 συσκευασίες του 1,5 kg

- 3.564 συσκευασίες των 2 kg

- 540 συσκευασίες των 10 kg

Όλα τα παραπάνω έφεραν σήματα επώνυμης εταιρείας. Κατόπιν επικοινωνίας με τη δικηγόρο της εν λόγω εταιρείας, δεσμεύτηκαν ως προϊόντα απομίμησης.

Καύσιμα 

Οι ελεγκτές της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής προέβησαν σε εκ νέου σφράγιση πρατηρίου υγρών καυσίμων στο Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα, οι χημικές αναλύσεις των ληφθέντων δειγμάτων καυσίμων έδειξαν ότι το δείγμα βενζίνης αμόλυβδης 100 οκτανίων ήταν μη κανονικό – νοθευμένο σε ποσοστό 100% με βενζίνη αμόλυβδη 95 οκτανίων. Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 1.131€. Επιβλήθηκε οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας και σφράγιση για 2 έτη του πρατηρίου, δημοσιοποίηση των στοιχείων παραβάτη, παραβάσεων και κυρώσεων στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και απαγόρευση προμήθειας υγρών καυσίμων.

Ναρκωτικά 

Στο Τελωνείο Ευζώνων κατά τον έλεγχο φορτηγού που προσήλθε για είσοδο στη χώρα διενεργήθηκε έλεγχος με τη συνδρομή του σκύλου ανιχνευτή ναρκωτικών ουσιών «Iris» και εντοπίστηκε στο ψυγείο του τράκτορα με τα τρόφιμα, 1 πλαστικό σακουλάκι που περιείχε 20 gr με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης και 1 πλαστικό σακουλάκι που περιείχε 4 gr κατεργασμένης ινδικής κάνναβης. Ακολούθησε η σύλληψη του οδηγού, οι ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν και υποβλήθηκε σχετική δικογραφία στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κιλκίς.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής σχεδίασε και υλοποίησε στην Αττική πολυήμερη στοχευμένη τελωνειακή επιχείρηση με το κωδικό όνομα «ΕΡΜΗΣ», με αιφνιδιαστικούς ελέγχους δίωξης σε αποστολές δεμάτων που διακινούνται μέσω μεταφορικών/ταχυδρομικών επιχειρήσεων. Σε χώρους των αποθηκών των ΕΛΤΑ στην Αθήνα, οι ελεγκτές εντόπισαν και κατάσχεσαν ναρκωτική ουσία κεταμίνη βάρους 4.8 kg, η οποία βρισκόταν κρυμμένη στο εσωτερικό 3 χάρτινων συσκευασιών που περιείχαν είδη ρουχισμού. Η ναρκωτική ουσία ήταν καλυμμένη από αυτοκόλλητη ταινία χρώματος μπλε, η χημική σύσταση της οποίας ερευνάται αναφορικά με τον βαθμό που αυτή εμποδίζει την αποτελεσματική σάρωση του περιεχομένου της από τα μηχανήματα Xray. Η αξία της κατασχεθείσας ποσότητας ναρκωτικής ουσίας υπολογίζεται σε περίπου 500.000€.

φωτό: ΑΑΔΕ
φωτό: ΑΑΔΕ
PreviousNext