Τροχοί & TIR

Απεργούν απλήρωτοι οδηγοί φορτηγών πολωνικών μεταφορικών

Δεκάδες οδηγοί φορτηγών τρίτων χωρών συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα να απεργούν στο πάρκινγκ φορτηγών Gräfenhausen-West νότια της Φρανκφούρτης. Η πλειονότητα των οδηγών είναι από τη Γεωργία και άλλ
Τρίτη 18/04/2023 - 13:12
Κοινοποίηση στα Social Media

Δεκάδες οδηγοί φορτηγών τρίτων χωρών συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα να απεργούν στο πάρκινγκ φορτηγών Gräfenhausen-West νότια της Φρανκφούρτης.

Η πλειονότητα των οδηγών είναι από τη Γεωργία και άλλες χώρες του Καυκάσου και εργάζονταν ως οδηγοί φορτηγών πολωνικών μεταφορικών εταιρειών με υποκαταστήματα στη Γερμανία.

Όπως αναφέρουν οι απεργοί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και μήνες ή έχουν λάβει ένα μικρό μέρος των αποδοχών τους.

Το θέμα έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις με μεγάλους φορείς και οργανισμούς όπως η IRU να εκφράζουν αγανάκτηση και να ζητούν την εφαρμογή του νόμου.

«Η IRU εκφράζει την υποστήριξή της προς τους οδηγούς φορτηγών τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και ζητά την εφαρμογή του κράτους δικαίου και τη συνεργασία μεταξύ των σχετικών ενδιαφερομένων για την αποτροπή παρόμοιων καταχρήσεων στο μέλλον, τις οποίες η IRU καταδικάζει έντονα», ανέφερε η Raluca Marian, διευθύντρια της αντιπροσωπίας της IRU στην ΕΕ και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια φρικτή κατάσταση. Αυτοί οι οδηγοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και να αποζημιώνονται για την εργασία τους, όπως ορίζεται από τη σύμβασή τους και όπως ορίζει ο νόμος».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της BGL (Γερμανική Ομοσπονδία Εμπορευματικών Μεταφορών και Logistics) Δρ. Dirk Engelhardt δήλωσε: «Περιστατικά όπως αυτό που παρατηρείται τώρα στο Gräfenhausen δείχνουν ξεκάθαρα ότι, παρά τις προσπάθειες βελτίωσης με το Πακέτο Κινητικότητας 1, οι αθέμιτες πρακτικές και οι πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά εξακολουθούν να συμβαίνουν στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές».

«Αυτές οι πρακτικές θέτουν σε κίνδυνο τα προς το ζην των οδηγών και των οικογενειών τους, αλλά καταστρέφουν επίσης τις αγορές για τη συντριπτική πλειοψηφία των νομοταγών εταιρειών στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές που προσφέρουν δίκαιους όρους στους οδηγούς τους».

Ο Πρόεδρος της ZMPD (Πολωνία) Jan Buczek δήλωσε: «Οποιαδήποτε ενέργεια δείχνει σημάδια αθέμιτου ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένων των παρατυπιών σχετικά με την καταβολή της οφειλόμενης αμοιβής στον εργαζόμενο, θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά και να αντιμετωπίζεται».

PreviousNext