Τροχοί & TIR

Απεργούν ΠΕΜΕΝ & ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στο λιμάνι της Ραφήνας. Σοβαρές καταγγελίες για θέματα ασφάλειας

Η ανακοίνωση των Σωματείων.
Τετάρτη 01/07/2026 - 13:49
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό: Λιμάνι Ραφήνας
φωτό: Λιμάνι Ραφήνας

Τα σωματεία μας ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ πήραν απόφαση για 24ωρη Απεργία, στα Ακτοπλοϊκά πλοία στο λιμάνι της Ραφήνας, από Παρασκευή 3 Ιούλη 06:01’ έως Σάββατο 4 Ιούλη 06:00’, αναφέρεται σε ανακοίνωση, τονίζοντας ότι η κατάσταση στο λιμάνι έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια της ζωής, τόσο των ναυτεργατών όσο και των επιβατών.

Πιο αναλυτικά, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν:

"Οι λιμενικές υποδομές στο λιμάνι της Ραφήνας έχουν μεγάλες ελλείψεις, οι οποίες γιγαντώνονται από τον συνωστισμό των πλοίων και την υπερφόρτωση του λιμανιού. Η Ραφήνα διαθέτει μόλις 5 θέσεις πρόσδεσης, καθημερινά εξυπηρετούνται έως και 11 πλοία, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις που υπονομεύουν την ασφάλεια για ναυτεργάτες και επιβάτες. 

Η συσσώρευση αυτή έχει ως αποτέλεσμα εξαντλητικά ωράρια, για το σύνολο των πληρωμάτων όλων των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι της Ραφήνας και όλων των ειδικοτήτων, από τη μηχανή μέχρι το κατάστρωμα, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των εφοπλιστών. 

Η κατάσταση δημιουργεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβατών και των κατοίκων της περιοχής. Την ευθύνη έχει το Υπουργείο Ναυτιλίας και οι αρμόδιες αρχές, που επιτρέπουν να λειτουργεί ένα λιμάνι με ανεπαρκείς υποδομές, χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό, χωρίς ασφαλείς συνθήκες πρόσδεσης, αναχώρησης και παραμονής των πλοίων, ενώ ταυτόχρονα εγκρίνεται υπερβολικός αριθμός δρομολογημένων πλοίων για τις πραγματικές δυνατότητες του λιμανιού. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι πλοία αναγκάζονται να παραμένουν εκτός λιμένα και να αγκυροβολούν σε θαλάσσια περιοχή που δεν είναι χαρακτηρισμένη ως αγκυροβόλιο, χωρίς καμία ασφάλεια, πρακτική που αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για την ασφάλεια του πλοίου, του πληρώματος και της ναυσιπλοΐας συνολικά. 

Ταυτόχρονα αυτή η τακτική οδηγεί σε εξουθένωση των ναυτεργατών, καθώς αυξάνει τον εργάσιμο χρόνο, ενώ παράλληλα οι συνάδελφοι που υπηρετούν στα πλοία και είναι εκτός φυλακής ή βάρδιας, στερούνται το δικαίωμα της εξόδου. Η εξουθένωση και η εξάντληση των πληρωμάτων, οδηγεί και σε σοβαρούς κινδύνους για την ίδια την ασφάλεια τους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα με απώλειες, τόσο υλικές όσο και ανθρώπινες".

PreviousNext