Αποχή από κάθε φόρτωση και εκφόρτωση εντός του λιμένος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Μεταφορικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Μ.Ε.) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης "και αυτό θα είναι η αρχή των κινήσεων διαμαρτυρίας μας για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο Λιμάνι", όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συνδέσμου στην οποία εξηγεί τους λόγους αναφέροντας:
"Μετά από την εξάντληση κάθε περιθωρίου ανοχής για να δούμε τις υποτιθέμενες βελτιώσεις που επαγγέλλονταν τα στελέχη της εταιρείας στις συσκέψεις, είναι σαφές πλέον ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να περιμένουμε και δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε για να δούμε την κατάσταση στο Λιμάνι να βελτιώνεται. Το χάος στην Πύλη 16 έχει μονιμοποιηθεί και οι καθυστερήσεις στις φορτώσεις είναι πλέον «κανονικότητα». Παρεμβήκαμε στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις των οδηγών μας δρώντας «πυροσβεστικά» αλλά αυτό είναι μάταιο διότι δικαίως διαμαρτύρονται και δικαίως αρνούνται να συνεχίσουν να εργάζονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες".
Στο ΣΕΜΠΟ Πειραιά
Τη συνεχιζόμενη δυσλειτουργία στις παραλαβές των κενών κοντέινερ στο ΣΕΜΠΟ Πειραιά επισημαίνει και ο Παναγιώτης Τεγρέλλης, πρόεδρος του ΠΣΧΕΜ, επισημαίνοντας τα παρακάτω:
"Από την 1η Ιανουαρίου 2025, παρατηρείται αδυναμία παραλαβής κενών containers, εξαιτίας της μη παραλαβής κενών από τα πλοία των ναυτιλιακών γραμμών, καθώς και των περιορισμένων ποσοστώσεων που έχουν τεθεί, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Το πρόβλημα αυτό έχει οδηγήσει σε:
• Απώλεια δρομολογίων,
• Αδυναμία εξυπηρέτησης από μεμονωμένους αυτοκινητιστές, οι οποίοι δεν διαθέτουν ιδιόκτητους ή εξουσιοδοτημένους χώρους για απόθεση κενών,
• Σοβαρή οικονομική και επαγγελματική επιβάρυνση των μελών μας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), εκφράστηκαν προφορικές δεσμεύσεις με την ανακοίνωση του κοινού δελτίου τύπου από τα δύο σωματεία της 25/6/2025 για διευκόλυνση της παραλαβής των κενών εμπορευματοκιβωτίων. Μάλιστα, στο επίσημο δελτίο τύπου που ακολούθησε τη 2η συνάντηση, έγινε λόγος για βελτιωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος και για συντονισμό των εμπλεκομένων μερών προς την κατεύθυνση της αποσυμφόρησης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει ουσιαστική βελτίωση στην καθημερινή πρακτική, και η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα προβληματική.
Ως εκ τούτου, ζητούμε:
1. Άμεση ενημέρωση για τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής της παρούσας πολιτικής και τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.
2. Την εξεύρεση και αξιοποίηση επιπλέον εξωτερικών αποθηκευτικών χώρων ή συνεργατών για την απορρόφηση και εξυπηρέτηση των κενών εμπορευματοκιβωτίων.
3. Την επανεξέταση των ποσοστώσεων παραλαβής/παράδοσης, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μεταφορέων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
4. Την άμεση αναστολή επιβολής σταλιών (demurrage) για όσο διάστημα παραμένει αδύνατη η παραλαβή ή απόθεση των εμπορευματοκιβωτίων, καθώς είναι αδικαιολόγητο να επιβάλλονται τέτοια κόστη στους πελάτες, όταν η ευθύνη δεν προέρχεται από αυτούς και ειδικότερα από τους μεταφορείς.
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι η Διεθνής Ναυτική Ένωση θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξεύρεση ρεαλιστικών και άμεσων λύσεων, με γνώμονα τη διατήρηση της λειτουργικότητας του λιμανιού Πειραιά και την προστασία της βιωσιμότητας των επαγγελματιών του κλάδου".