Τροχοί & TIR

Αστική Κινητικότητα: Έρχεται και ο «εικονικός βοηθός»

Τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες για συνδυαστικές επιλογές μετακινήσεων παρουσίασε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε εκδ
Τρίτη 27/09/2022 - 14:50
Κοινοποίηση στα Social Media

Τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αστικές συγκοινωνίες για συνδυαστικές επιλογές μετακινήσεων παρουσίασε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ στο Μετρό Συντάγματος, στην αυλαία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωτοπόρα στη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και σημείωσε: «Αναβαθμίζουμε τις υποδομές, εισάγουμε νέες σύγχρονες υπηρεσίες κινητικότητας και καθιστούμε ως προτεραιότητα την προσβασιμότητα».

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Δήμους να καταρτίσουν Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να υλοποιήσουν βιώσιμες αστικές παρεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στις ψηφιακές υπηρεσίες που επιτρέπουν στον επιβάτη να αξιοποιεί τις ευκολίες που προσφέρει η τεχνολογία:

«Με την Athenacard, η αγορά και επαναφόρτιση των εισιτήριων γίνεται διαδικτυακά με εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο είτε μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ, χωρίς να απαιτείται να σταθούν οι επιβάτες στα εκδοτήρια.

Η ανταπόκριση των επιβατών στην υπηρεσία είναι εντυπωσιακή. Τα έσοδα από ηλεκτρονικές χρεώσεις αυξήθηκαν κατά 195,4% φέτος από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, ξεπερνώντας το 1 εκατ. 60 χιλιάδες ευρώ, έναντι 360 χιλιάδων ευρών το αντίστοιχο διάστημα το 2021. Μάλιστα, το 60% αυτών των αγορών αφορά τακτική χρήση των ΜΜΜ, διάρκειας 30 ημερών και περισσότερες από δέκα διαδρομές.

Και εικονικός βοηθός

Ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών του ΟΑΣΑ είναι διαρκής και σε αυτό το πλαίσιο σύντομα στην ιστοσελίδα θα αναπτυχθεί και η νέα υπηρεσία του εικονικού βοηθού.

Πρόκειται για ένα εργαλείο αυτοματοποιημένων ερωταπαντήσεων με ευφυές πρόγραμμα ψηφιακού διαλόγου, που θα αλληλοεπιδρά με τον χρήστη απαντώντας στις ερωτήσεις σε γραπτή γλώσσα».

Κατά την τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς τόνισε:

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι υποδομές των μέσων μεταφοράς, αλλά και η ηλεκτροκίνηση, όπου καταγράφεται εντυπωσιακή πρόοδος τα τελευταία τρία χρόνια. Εργαζόμαστε καθημερινά για την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και σε αυτή την προσπάθεια έχουν μεγάλη σημασία οι συνέργειες, όπως η συνεργασία με την Περιφέρεια, καθώς η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος απαιτεί την κοινή προσπάθεια όλων μας».

PreviousNext