Τροχοί & TIR

Αυστρία: Απαγόρευση διέλευσης φορτηγών για χάρη των σκιέρ

Η Αυστρία παρέτεινε την απαγόρευση οδήγησης το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της χιονοδρομικής περιόδου σε μία από τις πιο πολυσύχναστες εμπορευματικές διαδρομές της ΕΕ. Αυτό καταπατά περαιτέρω τη
Παρασκευή 23/02/2024 - 14:05
Κοινοποίηση στα Social Media

Η Αυστρία παρέτεινε την απαγόρευση οδήγησης το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της χιονοδρομικής περιόδου σε μία από τις πιο πολυσύχναστες εμπορευματικές διαδρομές της ΕΕ. Αυτό καταπατά περαιτέρω την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στην ΕΕ, μόνο και μόνο για να ανοίξει ο δρόμος στους λάτρεις του σκι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι η Αυστρία σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών και εφοδιαστικής έχει επανειλημμένα επισημάνει τη δύσκολη κατάσταση διαμετακόμισης στο Τιρόλο, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει ενάντια στους περιορισμούς διέλευσης που θέτει η Αυστρία στο Μπρένερο, οι οποίοι παραβιάζουν τη νομοθεσία της ΕΕ.

Στις 25 Ιανουαρίου 2024, η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε απαγόρευση διέλευσης φορτηγών στον αυτοκινητόδρομο A10 (Tauern), ξεκινώντας την Παρασκευή στις 13:00 και καλύπτοντας το Σαββατοκύριακο. 

Ο πραγματικός λόγος για την πρόσθετη απαγόρευση είναι η μεγάλη κίνηση που δημιουργείται λόγω των skiers που ταξιδεύουν στα χιονοδρομικά κέντρα αυτές τις ημέρες.

Σε επιστολή προς τους Επιτρόπους της ΕΕ Thierry Breton και Adina Vălean, η IRU και οι εθνικές ενώσεις οδικών μεταφορών από όλη την Ευρώπη ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει κατά της Αυστρίας προκειμένου να επιβληθεί η συμμόρφωση με τους κανόνες και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ.

«Αυτή τη φορά μπορούμε να περιγράψουμε τον λόγο μόνο ως «επιπόλαιο». Η Αυστρία τιμωρεί τις αλυσίδες εφοδιαστικής της ΕΕ και τους οδηγούς φορτηγών που πρέπει να διέλθουν από το έδαφός της υπέρ των εκδρομέων το Σαββατοκύριακο. Δείχνει επίσης πλήρη περιφρόνηση για τους οδηγούς κλείνοντας την πρόσβασή τους σε έναν ουσιαστικό διάδρομο της ΕΕ ακριβώς όταν πρέπει να επιστρέψουν σπίτι στις οικογένειές τους για το Σαββατοκύριακο. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα των αρχών της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και των κανόνων του πακέτου κινητικότητας 1 που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των οδηγών. Η χειμερινή περίοδος δεν είναι η μόνη περίοδος με πολύ τουρισμό. Τι έπεται? Παρατεταμένη απαγόρευση αποκλεισμού οδηγών και εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να φιλοξενήσει τους ορειβάτες;», ανέφερε η Διευθύντρια της IRU, Raluca Marian. 

Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε μια σταθερή ανεμπόδιστη επέκταση των απαγορεύσεων κυκλοφορίας διέλευσης στην Αυστρία. Αυτό δημιουργεί ένα ατυχές προηγούμενο για άλλα κράτη-μέλη να κάνουν το ίδιο, με βάση στενούς εθνικούς λόγους, εάν γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει τίποτα για να διατηρήσει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, όπως απαιτείται».

Αυτό εμποδίζει σοβαρά τη δυνατότητα των οδηγών και των εταιρειών να προσαρμόζουν ανάλογα τα δρομολόγιά τους, πόσο μάλλον να αναζητούν εναλλακτικές επιλογές της τελευταίας στιγμής στις συνδυασμένες μεταφορές.

Πηγή: IRU

PreviousNext