Τροχοί & TIR

Αυτόνομα στους δρόμους της Αγγλίας

Το πράσινο φως για την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό δόθηκε σήμερα, 28/04/21, από τη βρετανική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Μεταφορών (Department for Transport) ότ
Τετάρτη 28/04/2021 - 15:15
Κοινοποίηση στα Social Media

Το πράσινο φως για την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό δόθηκε σήμερα, 28/04/21, από τη βρετανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Μεταφορών (Department for Transport) ότι μέχρι τέλος του χρόνου, αυτόνομα οχήματα θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα στην ικανοποιητική λειτουργία του Κέντρου Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων.

Ήδη η αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών έχει καθορίσει ορισμένες αυξημένες τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος αυτόματης διατήρησης λωρίδας (ALKS – Automated Lane Keeping System), οι οποίες προδιαγραφές θα ελέγχονται στην πράξη σε δοκιμές, προκειμένου το όχημα να κριθεί ικανό για αυτόνομη οδήγηση.

Τα αυτόνομα οχήματα θα ξεκινήσουν τη δοκιμαστική τους κυκλοφορία με την παρουσία ανενεργού οδηγού σε αυτοκινητόδρομο και σε «λωρίδα αργής κυκλοφορίας», ενώ θα έχουν κόφτη στα 60 χλμ./ώρα. Την ίδια στιγμή η πορεία τους θα είναι ελεγχόμενη από το Κέντρο Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων, το οποίο, αν χρειαστεί, θα μπορεί εύκολα να δώσει εντολή στον οδηγό να αναλάβει την οδήγηση.

Η απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Rachel Maclean, να επιτρέψει την κυκλοφορία των αυτόνομων οχημάτων βασίζεται στο ίδιο σκεπτικό, ότι δηλαδή τα ατυχήματα στον δρόμο σε ποσοστό 85% οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και ότι τα αυτόνομα οχήματα θα συμβάλλουν στη μείωση των ατυχημάτων.

Ο υπουργός σημείωσε πως μέχρι τις 28 Μαΐου θα έχουν γίνει και οι ανάλογες προσαρμογές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα ακόμη πιο ασφαλές ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των αυτόνομων οχημάτων.

PreviousNext