Τροχοί & TIR

Διεθνομεταφορείς: Χωρίς αυτό, μην περάσετε στη Γαλλία

Μια νέα διάταξη τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία από την 1η Ιανουαρίου και αφορά στην υποχρέωση όλων των οχημάτων φορτηγών και λεωφορείων πάνω από 3,5 τόνους να φέρουν αυτοκόλλητα σήματα προειδοποίησης για
Παρασκευή 08/01/2021 - 15:26
Κοινοποίηση στα Social Media

Μια νέα διάταξη τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία από την 1η Ιανουαρίου και αφορά στην υποχρέωση όλων των οχημάτων φορτηγών και λεωφορείων πάνω από 3,5 τόνους να φέρουν αυτοκόλλητα σήματα προειδοποίησης για τα τυφλά σημεία.

Τα αυτοκόλλητα πρέπει να είναι τρία για να είναι ορατά από πίσω και από τα πλάγια του φορτηγού ή του λεωφορείου και να προειδοποιούν τους οδηγούς των άλλων οχημάτων να είναι προσεκτικοί, γιατί μπορεί να βρεθούν στο αθέατο (νεκρό σημείο) του οδηγού του φορτηγού/ λεωφορείου.

Για τα οχήματα πάνω από 3,5 τόνους που κυκλοφορούν στη Γαλλία χωρίς το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο, προβλέπεται πρόστιμο 136 ευρώ, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 750 ευρώ, αν εξαιτίας αυτής της έλλειψης προκληθεί κάποιο πρόβλημα ή ατύχημα.

Το αυτοκόλλητο πρέπει να έχει ύψος 25 εκατοστά και πλάτος 17 εκατοστά.

Τοποθέτηση: Στην πίσω πλευρά, το αυτοκόλλητο τοποθετείται στη δεξιά πίσω πλευρά και σε ύψος από το οδόστρωμα από 0,90 έως 1,5 μέτρο ανάλογα με το μέγεθος της πίσω πλευράς του κάθε οχήματος.

Τα πλαϊνά αυτοκόλλητα σε μονά φορτηγά και τράκτορες τοποθετούνται στο ίδιο ύψος από το οδόστρωμα σε κάθε πλευρά της καμπίνας. Επιπλέον, η μπροστινή κάθετη άκρη του αυτοκόλλητου (αυτή δηλαδή που βρίσκεται πλησιέστερα προς τον προφυλακτήρα) δεν πρέπει να βρίσκεται μακρύτερα του ενός μέτρου από το μπροστινό μέρος του τράκτορα ή του μονού φορτηγού.

Για τα τρέιλερ ισχύουν τα ίδια με τα φορτηγά ως προς την πίσω πλευρά τους. Στα πλαϊνά των ρυμουλκούμενων, τα αυτοκόλλητα τοποθετούνται, επίσης, σε απόσταση όχι μεγαλύτερη του ενός μέτρου από το μπροστινό άκρο της ρυμούλκας και για τα επικαθήμενα, τα αυτοκόλλητα (δεξιά και αριστερά) τοποθετούνται ένα μέτρο πίσω από το πέταλο. Το ύψος κυμαίνεται, επίσης, από 0,90 μέχρι 1,5 μέτρο από το οδόστρωμα.

Στις περιπτώσεις όπου το ρυμουλκούμενο δεν έχει πίσω επιφάνεια π.χ. πάτωμα ή βυτίο ή αυτοκινητάμαξα ή κονεξάδικο, προβλέπεται η μετακίνηση του αυτοκόλλητου «σε άλλο σημείο» χωρίς, όμως, να προσδιορίζεται ποιο μπορεί να είναι το «άλλο σημείο».

Μόνο σε αστικές περιοχές

Η διάταξη αυτή για την τοποθέτηση των αυτοκόλλητων για τα τυφλά σημεία ή τις «νεκρές γωνίες», όπως το λένε οι Γάλλοι (Angles Morts) έχει εφαρμογή μόνο για κυκλοφορία εντός των αστικών περιοχών της Γαλλίας, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν σε αυτές περιλαμβάνονται οι δακτύλιοι πέριξ των μεγάλων πόλεων (ring roads).

Είναι σαφές, πάντως, πως αν ένα ελληνικό φορτηγό διασχίζει transit τη Γαλλία μέσω των αυτοκινητόδρομων, δεν χρειάζεται τα αυτοκόλλητα.

Αν, όμως, έχει προορισμό φόρτωσης ή εκφόρτωσης εντός αστικής περιοχής, τότε σίγουρα τα χρειάζεται.

Δωρεάν τα αυτοκόλλητα από το περιοδικό ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR

Αν είστε συνδρομητής του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR ή θέλετε να γίνετε συνδρομητής (στο έντυπο ή στο ψηφιακό περιοδικό), ζητήστε μας τα αυτοκόλλητα.

Και τα τρία θα σας αποσταλούν δωρεάν, κατασκευασμένα με τις επίσημες γαλλικές προδιαγραφές, τις οποίες έχουμε στη διάθεσή μας.

Εκδηλώστε ενδιαφέρον μέχρι την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και θα τα λάβετε μαζί με το τεύχος Φεβρουαρίου ή χωριστά. Τα τρία αυτοκόλλητα κοστίζουν 9,90 ευρώ. Πληροφορίες: 210 3620841, e-mail: info@troxoikaitir.gr

PreviousNext