Πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά για το έτος 2020, αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών - Ανάπτυξης Και Επενδύσεων - Ναυτιλίας Και Νησιωτικής Πολιτικής.

Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τη μεταφορά απλής αμόλυβδης βενζίνης (95 οκτ.) και Diesel κίνησης, το οποίο έχει παραταθεί με αναδρομική ισχύ, για το διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2020, εφαρμόζεται πιλοτικά στα νησιά Αγαθονήσι, Άγιο Ευστράτιο, Αλόννησο, Αμοργό, Ανάφη, Αντίπαρο, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθο, Κάσο, Κέα, Κίμωλο, Κύθηρα, Κύθνο, Λειψούς, Λέρο, Μεγίστη, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σαμοθράκη, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκύρο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά. Σκοπός του μέτρου είναι η αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους της θαλάσσιας μεταφοράς καυσίμων στα νησιά σε σχέση με την αντίστοιχη χερσαία.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται: α) οι παράγοντες και ο τύπος υπολογισμού του Α.ΝΗ.ΚΟ. (Αντιστάθμισμα Νησιωτικού Κόστους) για τη μεταφορά υγρών καυσίμων από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά, β) το είδος των υγρών καυσίμων που εντάσσεται στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, γ) η διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δ) η διαδικασία επιβολής και βεβαίωσης του προστίμου για τους παραβάτες.

Προκειμένου να είναι δικαιούχος του Α.ΝΗ.ΚΟ για την μεταφορά καυσίμων μια επιχείρηση πρέπει:

1. Να είναι κάτοχος άδειας λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων, το οποίο λειτουργεί σε επιλέξιμο νησί.

2. Να έχει δηλώσει ως Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έναν τουλάχιστον από τους:

  • 47308101: Λιανικό εμπόριο (πρατήριο) βενζίνης και πετρελαίου κίνησης

  • 46711201: Χονδρικό εμπόριο (πρατήριο) βενζίνης και πετρελαίου κίνησης

  • 46711205: Χονδρικό εμπόριο πετρελαίου για κινητήρες (συμπεριλαμβανομένων αυτών των σκαφών)

3. Να έχει συμπληρώσει και υποβάλει υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχει λάβει την τελευταία τριετία.

Για τα ποσά της επιδότησης ανά λίτρο και ανά καύσιμο και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, διάβασε αναλυτικά το τεύχος Αυγούστου του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR.