Τροχοί & TIR

Αλλαγές στα ελαστικά φορτηγών

Πιο συγκεκριμένες και λεπτομερείς θα είναι οι ενδείξεις των ελαστικών φορτηγών αυτοκινήτων που αναγράφονται πάνω στην ετικέτα τους (καρτελάκι), ιδιαίτερα στις πληροφορίες για την επίδραση των ελαστι
Τρίτη 21/07/2020 - 11:17
Κοινοποίηση στα Social Media

Πιο συγκεκριμένες και λεπτομερείς θα είναι οι ενδείξεις των ελαστικών φορτηγών αυτοκινήτων που αναγράφονται πάνω στην ετικέτα τους (καρτελάκι), ιδιαίτερα στις πληροφορίες για την επίδραση των ελαστικών στην κατανάλωση και στην πρόσφυση που έχουν σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR, η Ευρωβουλή ενέκρινε σχετική πρόταση, η οποία ορίζει πως από την 1η Μαΐου 2021, η ένδειξη Rolling resistance (αντίσταση κύλισης) που αφορά στην κατανάλωση του φορτηγού θα επεκτείνεται μέχρι το γράμμα Ε, ενώ σήμερα φτάνει ως το γράμμα G. Δηλαδή Α η χαμηλότερη κατανάλωση, Ε η περισσότερη κατανάλωση.

Ομοίως, η ένδειξη για κράτημα στο βρεγμένο (Wet Grip) επεκτείνεται, επίσης, μέχρι το γράμμα Ε, ενώ σήμερα φτάνει ως το γράμμα G. (Ένδειξη Α η καλύτερη πρόσφυση, ένδειξη Ε η χειρότερη). Επιπλέον, θα προστεθούν νέες ενδείξεις για το κράτημα στο χιόνι και στον πάγο.

Ανάλογες αλλαγές επέρχονται στην ένδειξη για τα επίπεδα θορύβου, ενώ σημαντική καινοτομία αποτελούν δύο ακόμη παράμετροι που έχουν να κάνουν με την αντοχή των ελαστικών, δηλαδή τα χιλιόμετρα που δύνανται να διανύσουν και τη φθορά του πέλματος. Αυτές οι ενδείξεις αναμένεται να προστεθούν μόνο όταν από τεχνικής πλευράς θα υπάρξουν ασφαλείς τρόποι μέτρησής τους.

PreviousNext